Turkse vrouwen gingen de straat op om te demonstreren tegen Erdogans besluit
NOS Nieuws

Frankrijk en Duitsland veroordelen Ankara om opzeggen verdrag geweld tegen vrouwen

Verschillende landen en organisaties hebben de beslissing van Turkije veroordeeld om uit het Istanbul-verdrag te stappen, een verdrag dat is ingesteld om geweld tegen vrouwen tegen te gaan. Frankrijk en Duitsland hebben in afzonderlijke verklaringen laten weten dat de Turkse beslissing een verkeerd signaal is.

"Dit besluit zal vooral Turkse vrouwen treffen, aan wie Frankrijk zijn solidariteit betuigt", reageerde het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken. De Duitse evenknie zei: "Culturele, religieuze of andere nationale tradities mogen niet dienen als een excuus om geweld tegen vrouwen te negeren".

De secretaris-generaal van de Raad van Europa, de organisatie waar het verdrag onder valt, heeft gezegd "er kapot van te zijn". Marija Pejcinovic Buric: "Dit is des te meer te betreurenswaardig omdat de bescherming van vrouwen in Turkije, in Europa en daarbuiten ermee in het geding komt."

In Istanbul en andere plekken in Turkije gingen vrouwen de straat op om te demonstreren tegen het besluit van president Erdogan. Daarbij gebruikten ze de slogan: "Trek het besluit terug, implementeer het verdrag!" Eén van de demonstrerende vrouwen is de dertigjarige Dilan Akyuz. Persbureau AP sprak haar: "We zijn erg kwaad. We kunnen het niet aan als zelfs nog maar één vrouw omkomt. Onze tolerantie hiervoor is weg."

Bij de demonstratie in Istanbul was veel politie aanwezig maar onlusten bleven uit. Een vrouw met een megafoon riep: "Je kunt miljoenen vrouwen niet opsluiten in hun huis. Je kunt ze niet weghalen van de straten en de pleinen!"

Bekijk hier beelden van demonstratie:

Turkse vrouwen demonstreren tegen Erdogans besluit uit Istanbul-verdrag te stappen

Geweld tegen vrouwen is een groot probleem in Turkije. Dit jaar zijn al 77 vrouwen vermoord in het land, zegt het platform We Will Stop Femicide. In voorgaande jaren waren het er 300 en 450. Ze worden vaak het slachtoffer van geweld gepleegd door hun echtgenoot, hun ex-partner of familieleden.

Het verdrag werd gesloten in 2011 in Istanbul. In de jaren daarna hebben tientallen landen het geratificeerd, Turkije als eerste in 2012. De laatste jaren werd het steeds duidelijker dat Turkije zich terug wilde trekken. Volgens regeringspartij AKP van president Erdogan is het verdrag strijdig met traditionele Turkse familiewaarden. Ook menen de tegenstanders van het verdrag dat scheidingen en homoseksualiteit erdoor worden aangemoedigd.

Decreet

Turkse voorvechters van vrouwenrechten gingen vorig jaar zomer al de straat op om Turkije op te roepen zich meer in te spannen om het verdrag na te leven. Ook twee weken geleden, op Internationale Vrouwendag, werd in Turkije gedemonstreerd. Volgens sommige Turkse advocaten is de beslissing van Erdogan niet rechtsgeldig. De Turkse president nam het besluit per presidentieel decreet en zou daarmee het parlement buitenspel hebben gezet.

Turkije is niet het eerste land dat de Istanbul Conventie verlaat. Vorig jaar liet de zeer conservatieve Poolse regering weten van plan te zijn hetzelfde besluit te nemen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl