Partijleider Caroline van der Plas van BBB bij aankomst op het Binnenhof
NOS Nieuws

Partijleider BBB onder vuur om oude tweets, zelf spreekt ze van een haatcampagne

Partijleider Caroline van der Plas van de BoerBurgerBeweging (BBB) zegt dat er op de sociale media een haatcampagne tegen haar is begonnen na haar discussie met Sylvana Simons van Bij1, gisteren in het praatprogramma Jinek.

In de nasleep werden op sociale media oude tweets van Van der Plas uit 2013 opgediept over de Gaypride en over Zwarte Piet. In een tweet uit augustus 2013 laat Van der Plas zich kritisch uit over de uitdossing van deelnemers aan de Gaypride. In de boodschap op Twitter uit december 2013 legt ze een verband tussen Nelson Mandela en Zwarte Piet.

"Er wordt gesuggereerd dat ik homofoob ben. Ik werp dit verre van mij", aldus Van der Plas.

Lees hier de letterlijke tekst uit de tweets uit 2013:

"Het grote kapotmaken is begonnen", aldus Van der Plas. Haar partij is woensdag, net als die van Sylvana Simons, met één zetel in de Tweede Kamer gekomen.

Gisteren stelde Van der Plas in het RTL-programma Jinek aan de Bij1-leider de vraag of die partij zich niet te veel richt op een kleine doelgroep. "Je zegt dat je superlinks bent, maar je bent wel volksvertegenwoordiger voor 17 miljoen mensen", aldus de BBB-voorvrouw tegen Simons.

Die stelde daartegenover dat Van der Plas en haar BBB toch op zijn minst de indruk wekken dat ze vooral de boeren vertegenwoordigen. Daarna verschenen op Twitter retweets van Van der Plas uit 2013 die door velen werden gedeeld.

Van der Plas verwijst in haar reactie naar passages uit het verkiezingsprogramma van BBB. In het programma staat dat racisme en discriminatie verboden en strafbaar zijn en dat kleur, leeftijd, afkomst, seksuele geaardheid en religie niets mogen uitmaken.

Haatcampagne

De BBB-leider vindt dat iedereen het met haar oneens mag zijn en kritiek mag uiten. "Maar ik voer de discussie alleen met open vizier en niet via een haatcampagne op sociale media."

Van der Plas verwijdert de genoemde tweets, naar eigen zeggen om haar directe omgeving te beschermen tegen vijandige reacties.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl