PSG-spelers Mbappé en Neymar
NOS Voetbal

Franse voetbalclubs mogen spelers thuis houden tijdens de interlandperiode

In de komende interlandperiode staan clubs uit de hoogste Franse voetbalcompetities, de Ligue 1 en de Ligue 2, geen spelers af voor interlandverplichtingen buiten de Europese Unie (EU). De Franse voetbalbond LFP heeft dat besloten uit vrees dat de strenge coronamaatregelen, die op dit moment in veel landen gelden, voor problemen gaan zorgen bij de clubs.

Voor reizen van Frankrijk naar landen buiten de EU, of andersom, geldt in veel gevallen een quarantaineverplichting. Door deze verplichting zou het voor voetballers onmogelijk worden om weer op tijd terug te zijn bij de club waar ze onder contract staan. Daarbij zouden spelers soms ook eerder moeten vertrekken om op tijd bij het nationale team te zijn.

Over de hele wereld zijn er eind maart kwalificatiewedstrijden voor het WK van 2022 in Qatar gepland. Wereldvoetbalbond FIFA zei vorige maand dat clubs niet verplicht zijn om spelers af te staan in die komende interlandperiode wanneer er reisbeperkingen zijn tussen landen of wanneer voetballers door de lokale autoriteiten niet uitgesloten worden van quarantaineverplichtingen.

Chaotisch

In sommige gevallen gelden wel uitzonderingen voor topsporters waardoor zij geen last hebben van de op dat moment geldende maatregelen. Dit verschilt echter per land en regio, waardoor de FIFA vreest dat de komende interlandperiode bijzonder chaotisch kan worden.

Zo wil Bayern München liever niet dat Robert Lewandowksi en David Alaba de komende weken naar Groot-Brittannië reizen voor interlands met hun nationale ploegen. Al lange tijd zijn er zorgen over de gemuteerde Britse variant van het coronavirus. Daarom kondigde Duitsland een inreisverbod aan voor reizigers uit Groot-Brittannië. Voor sporters werden geen uitzonderingen gemaakt.

Bayern München-spelers David Alaba en Robert Lewandowski

Recent werden daarom Champions League-wedstrijden met Engelse en Duitse clubs afgewerkt in Hongarije. Zowel Liverpool-RB Leipzig als Manchester City-Borussia Mönchengladbach werd gespeeld in de Puskás Aréna in Boedapest. In Hongarije werden de spelers en hun aanhang wél uitgezonderd van de maatregelen, zoals bijvoorbeeld de quarantaineverplichting.

Kwalificatieduels Zuid-Amerika uitgesteld

In het kader van de WK-kwalificatie moet Alaba met Oostenrijk naar Schotland (25 maart) en neemt Lewandowski het met Polen op tegen Engeland (31 maart). Het is nog onzeker of beide spelers daarbij zullen zijn. De wedstrijden gaan vooralsnog gewoon door in Groot-Brittannië.

De CONMEBOL, de Zuid-Amerikaanse voetbalbond, besloot eerder al de WK-kwalificatiewedstrijden van deze maand uit te stellen vanwege de coronamaatregelen en quarantaineverplichtingen. Die wedstrijden zullen op een later moment worden ingehaald.

Bij de UEFA is van uitstel (nog) geen sprake. Zo speelt het Nederlands elftal 'gewoon' op 24 maart in en tegen Turkije, op 27 maart thuis tegen Letland en op 30 maart in en tegen Gibraltar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl