Justin Kluivert viert zijn doelpunt tegen Manchester United in de groepsfase van de Champions League
NOS Voetbal

Volksverhuizing in CL en EL volgens UEFA logisch: 'In belang van club en speler'

Vanavond start de knock-outfase in de Champions League met om 21.00 uur de wedstrijden FC Barcelona-Paris Saint Germain en RB Leipzig-Liverpool. Die laatste wedstrijd wordt op neutraal terrein in Boedapest gespeeld, maar Leipzig en Liverpool zijn niet de enige twee clubs die flink wat extra kilometers moeten afleggen.

Vanwege de geldende coronamaatregelen worden meerdere Europese wedstrijden op neutraal terrein gespeeld. Vooral de Engelse clubs moeten het ontgelden. Om de opmars van de Britse variant van het coronavirus te stuiten, weren onder andere Duitsland en Noorwegen vluchten uit Groot-Brittannië.

Het maakt de voetbalpuzzel voor de UEFA een stuk complexer. "Doordat landen beperkingen instellen, worden we elke keer weer verrast", zegt UEFA-bestuurder Michael van Praag. "Op het allerlaatste moment nog een land en locatie vinden, is erg lastig."

Volgens de Europese voetbalbond was een andere oplossing niet mogelijk. "We hebben met de internationale voetbalkalender te maken, die zegt wanneer er precies wat mag plaatsvinden", zegt Van Praag. "Als we duels verplaatsen, heeft dat gevolgen voor de nationale competities. Een midweekse speelronde in bijvoorbeeld de Premier League zou dan niet kunnen", aldus de bestuurder.

Twee teams op pad

Dat daarom nu twee teams op pad gaan voor hun CL-duel in plaats van één, is voor Van Praag niet meer dan logisch. "Ik denk dat men apprecieert dat er alles aan gedaan wordt om de wedstrijden mogelijk te maken." Volgens hem is het reizen van twee teams in plaats van één juist een gevolg van de tijd waarin we leven.

Van Praag: "Het is in het belang van de clubs, de spelers en een goed verloop van de competitie dat er gespeeld wordt."

Bestuurder Michael van Praag tijdens een vergadering van de UEFA

Net als bij de Champions League moet er ook bij het kleinere broertje - de Europa League - uitgeweken worden. Zeker vijf wedstrijden zullen gespeeld worden op een neutrale locatie.

Zo speelt Arsenal donderdag in het Stadio Olimpico in Rome het 'uitduel' met het Portugese Benfica. Voor de 'thuiswedstrijd' op 25 februari moet het zelfs 2.400 kilometer afleggen om in het Griekse Piraeus te kunnen voetballen.

De Noorse voetbalclub Molde FK spant de kroon. Die ploeg speelt aanstaande donderdag thuis tegen het Duitse Hoffenheim, maar doet dat ruim 2.500 kilometer verderop in Villarreal (Spanje).

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl