NOS NieuwsAangepast

Zes aangiften en 120 klachten na politieoptreden Malieveld, ook agenten doen aangifte

De politie in Den Haag heeft tot nu toe zes aangiften en 120 klachten binnen gekregen naar aanleiding van het optreden op het Malieveld, afgelopen zondag. De politie verdedigt de inzet van de mobiele eenheid en zegt dat beelden die rondgaan op sociale media niet het hele verhaal vertellen.

Nederland in Verzet, die de bijeenkomst op het Malieveld organiseerde, spreekt van "extreem, buitenproportioneel en gewelddadig optreden" door de politie. "Mensen die op de grond zaten werden geslagen en overlopen door paarden. Het is schandalig. Als je de internationale regels ziet, die zijn massaal overtreden", zegt initiatiefnemer Michel Reijinga.

Hij wil een gesprek met de Haagse burgemeester Van Zanen. Ook volgens mensenrechtenorganisatie Amnesty International wijzen de beelden op "disproportioneel politiegeweld".

OM 'kijkt mee'

De politie benadrukt dat de aangiften en klachten vooral ingediend zijn door mensen die zelf niet aanwezig waren, maar zich baseren op de beelden. En ook agenten gaan aangifte doen van geweld.

"Omdat er projectielen naar agenten gegooid zijn, vechthonden zijn opgehitst en ze zijn geslagen met accukabels", zegt de Haagse politiechef Paul van Musscher. Ook zouden agenten oog- en gehoorschade hebben opgelopen doordat demonstranten met laserpennen schenen en zwaar verboden vuurwerk afstaken. "Er is fors geweld tegen de politie gebruikt. En daar trekken we dus een grens", zegt Van Musscher.

Het Openbaar Ministerie zegt "mee te kijken" met het onderzoek dat de politie zelf doet naar de gebeurtenissen. Het OM verwacht dat het enkele weken kan duren voordat "de toedracht van de gebeurtenissen" duidelijk is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl