Henk ten Cate Pro Shots

Henk ten Cate gaat weer aan de slag als trainer. De 66-jarige Amsterdammer keert terug bij de club waar hij ook in 2018 en 2019 werkzaam was: Al Wahda uit de Verenigde Arabische Emiraten. Hij volgt de ontslagen Vuk Razovic op en tekent tot en met volgend seizoen.

Ten Cate was ruim een jaar geleden voor het laatst actief als trainer. Bij Ittihad, ook in de VAE, werd hij na drie maanden ontslagen. "Ik heb een tijdje niets gedaan en kwam tot de conclusie dat ik werken toch wel heel aantrekkelijk vind", vertelt Ten Cate. "Zo blijf je jong."

In de tussentijd kreeg de trainer meerdere aanbiedingen, maar daarbij miste hij de uitdaging. "Er zal wel weer gezegd worden dat ik voor het geld naar Al Wahda ga, maar ik denk echt dat we volgend seizoen kans maken om kampioen te worden. Dat is voor mij de uitdaging."

Nederlandse enclave eerst in quarantaine

Ten Cate neemt keeperstrainer Carlo L'Ami en assistenten Luc Nijholt en Laurens Ebbenen mee. De Nederlanders vliegen maandagmiddag richting Abu Dhabi, waar ze vanwege de coronamaatregelen eerst tien dagen in quarantaine moeten.

Henk ten Cate (r) in 2003 als assistent van Frank Rijkaard bij FC Barcelona ANP

De oud-coach van onder meer Ajax, Go Ahead Eagles, Sparta en NAC krijgt als opdracht op de finaleronde van de Aziatische Champions League te halen. Al Wahda moet Al Zawraa uit Irak uitschakelen in de play-offs, waarna een ingekort toernooi volgt. Ten Cate krijgt het vertrouwen omdat hem dit twee jaar geleden ook lukte met Al Wahda.

Het is voor Ten Cate al de vierde club in de Verenigde Arabische Emiraten. Hij was naast Al Wahda en Ittihad ook actief bij Shabab Al Ahli en Al Jazira. Andere clubs waar de coach naam heeft gemaakt zijn FC Barcelona en Chelsea, zij het als assistent van respectievelijk Frank Rijkaard en Avram Grant.

Bondscoach

Vorig jaar september kwam Ten Cate nog in het nieuws omdat hij werd genoemd als opvolger van Ronald Koeman als bondscoach van het Nederlands elftal. Snel werd duidelijk dat Ten Cate niet was benaderd door de KNVB, maar hij liet wel weten oren te hebben naar de functie.

"Als het waar is, dan zou ik het in ieder geval een hele eer vinden om bondscoach te zijn van dit land. Na de minister-president is het misschien wel de belangrijkste baan van Nederland, waar iedereen over praat." De rest is geschiedenis. Frank de Boer werd op 17 september gepresenteerd als bondscoach van Oranje.

STER reclame