Ajax neemt verder afstand van PSV met simpele zege bij PEC

Bekijk de samenvatting van PEC Zwolle - Ajax

Ajax heeft met een eenvoudige overwinning op PEC Zwolle de voorsprong op PSV vergroot tot acht punten met een wedstrijd minder gespeeld. De ploeg van coach Erik ten Hag stond bij rust al met 2-0 voor en dat werd ook de eindstand. Eerder op zondag speelde PSV met 1-1 gelijk in de topper tegen Feyenoord.

Door slordigheden bij Ajax waren de eerste mogelijkheden voor PEC. Na een misser van Perr Schuurs, die de licht geblesseerde Jurriën Timber verving, kreeg Thomas Buitink een vrije doorgang, maar de spits verzuimde Virgil Misidjan in stelling te brengen. Misidjan profiteerde van onoplettendheid van Devyne Rensch en stuitte daarna op Ajax-doelman Maarten Stekelenburg.

Niveauverschil

Toen Ajax even aanzette, werd het grote niveauverschil tussen beide teams direct zichtbaar. "Het werd nooit een wedstrijd", zei Ten Hag hier na afloop over. Na een aanval over meerdere schijven plaatste David Neres, die de voorkeur kreeg boven zijn Braziliaanse landgenoot Antony, de bal met links in de verre hoek.

• ANP
    De felicitaties zijn voor Nicolás Tagliafico na zijn eerste goal van het seizoen
    David Neres neemt de felicitaties in ontvangst

Tien minuten later was het weer raak. Mustafa Saymak verspeelde de bal op rand eigen strafschopgebied aan Sébastien Haller en via Davy Klaassen en Dusan Tadic kwam de bal voor het doel bij Nicolás Tagliafico. De Argentijn was net iets sneller bij de bal dan PEC-doelman Xavier Mous en maakte zijn eerste eredivisiegoal van het seizoen.

Vijf wissels met oog op Young Boys

Na rust kon Ten Hag het zich permitteren om eerst Sean Klaiber, voor Rensch, en Oussama Idrissi, voor Neres, speeltijd te gunnen en later voerde hij met Jurgen Ekkelenkamp voor Tagliafico, Mohammed Kudus voor Klaassen en Antony voor Tadic nog drie wissels door. Ook met de invallers bleef Ajax zonder echt goed te spelen oppermachtig en had PEC niets in te brengen.

"Alleen Rensch kreeg echt rust", lichtte Ten Hag toe. "Die is nog jong en is zo'n programma niet gewend. Alle andere spelers hebben we met kleine pijntjes moeten wisselen. Dat was bij David (Neres) en Nico (Tagliafico) ook het geval. Geen rust, maar pure noodzaak."

Zo kende Ajax een vrijwel probleemloze aanloop naar de return van donderdag tegen Young Boys in de Europa League. Haller, zoals bekend donderdag niet speelgerechtigd, had nog graag gescoord, maar PEC-doelman Xavier Mous zat de Ivoriaanse international twee keer dwars en in blessuretijd ging een inzet van Haller achter het standbeen net naast.

Sébastien Haller tegen PEC Zwolle
  • ANP
    Een luchtduel tussen Mustafa Saymak, Bram van Polen en Davy Klaassen

Ten Hag maakt zich geen zorgen over de vorm van zijn Frans-Ivoriaanse spits. "Hij heeft doelpunten gemaakt en gaat ze maken", zei de trainer. "Dat is de klasse van Seb. Hij is onverstoorbaar. Als het moet, staat hij er."

Mijlpaal Ten Hag

De overwinning betekende voor Ten Hag een mijlpaal. Geen trainer won in zijn eerste 100 eredivisieduels op de bank bij Ajax zo vaak. Met 78 zeges won Ten Hag drie keer meer dan Aad de Mos en zeven keer meer dan Rinus Michels.

Toch was de trainer niet helemaal tevreden. "De 100 procent concentratie was er niet", zei Ten Hag. "Desalniettemin een zakelijke overwinning. Na rust hadden we meer moeten scoren. In de tweede helft mis ik gewoon twee goals."

Kijk hieronder naar de reacties van Ten Hag, Ajax-aanvoerder Dusan Tadic, PEC-aanvoerder Bram van Polen en PEC-trainer Bert Konterman.