De politie trad hardhandig op bij de wake ANP

De politie in Londen zegt zich bij de wake voor de vermoorde 33-jarige Sarah Everard gedwongen te hebben gezien om de de coronaregels te handhaven, om "de veiligheid van de mensen te beschermen".

Assistent-commissaris van de politie Helen Ball licht toe: "Honderden mensen stonden dicht op elkaar, wat een risico vormt voor het overdragen van het coronavirus." Bij de wake zijn vier mensen opgepakt vanwege overtreding van de regels en verstoring van de openbare orde. De betoging liep uit op duw- en trekwerk tussen agenten en demonstranten.

In Groot-Brittannië is veel kritiek geuit op het hardhandige politieoptreden, onder meer door politici. Zo noemt minister Patel van Binnenlandse Zaken het politieoptreden "zorgwekkend". Burgemeester Khan van Londen vindt de beelden van het optreden "onacceptabel".

Khan: "De politie heeft de verantwoordelijkheid om de coronamaatregelen te handhaven, maar uit beelden die ik heb gezien blijkt dat hun optreden op sommige momenten ongepast en onevenredig was."

De bijeenkomst werd vooraf verboden vanwege de coronamaatregelen. Maar er kwamen toch honderden mensen op af:

Britten herdenken Sarah Everard: 'we kunnen allemaal Sarah zijn'

De dood van Everard, die begin deze maand werd ontvoerd en vermoord, heeft in Groot-Brittannië geleid tot een debat over de veiligheid van vrouwen. De hoofdverdachte van de moord is een 48-jarige politieman die onder meer de ambtswoning van de Britse premier beveiligde.

STER reclame