Sarah Everard
NOS NieuwsAangepast

Moord op Britse vrouw leidt tot debat over veiligheid op straat

De 33-jarige Sarah Everard verdween spoorloos op de avond van 3 maart. Afgelopen woensdag werd haar lichaam teruggevonden in een bos. Door haar dood laait in het Verenigd Koninkrijk het debat op over geweld tegen vrouwen, zeker ook omdat de gearresteerde verdachte een politieagent is.

"Als ik 's avonds laat alleen over straat loop en ik hoor voetstappen van een man achter me, dan steek ik zelfs na al deze jaren automatisch de weg over", schreef parlementslid Diane Abbott op Twitter, een van de vele vrouwen die onder #SarahEverard haar ervaringen deelde. "We zouden ons niet zo hoeven te gedragen."

"Ontvoering en moord door een vreemde komen niet vaak voor, maar agressief gevolgd worden door een man wel", vulde actrice Katy Brand aan. "Velen van ons zijn al zo vaak bang geweest."

Sarah Everard op de dag van haar verdwijning

Veel vrouwen herkennen zich in het verhaal van Everard. Zij liep 's avonds in Londen alleen naar huis na een bezoek aan een vriendin, een wandeling van een uurtje. Rond 21.30 uur werd ze nog gefilmd door een videodeurbel in de buurt van haar huis, maar daarna ontbrak elk spoor.

De verdwijningszaak hield de Britten dagenlang in zijn greep. De laatste beelden van Everard en opsporingsfoto's kwamen veelvuldig voorbij in kranten, op tv en internet.

Twee dagen geleden werd een lichaam gevonden in het graafschap Kent, anderhalf uur rijden van de plek waar Everard was verdwenen. Hoewel er nog geen officiële identificatie heeft plaatsgevonden, gaat haar familie ervan uit dat het om de verdwenen vrouw gaat.

Een dag eerder had de politie een inval gedaan bij een 48-jarige verdachte uit de kustplaats Deal. Het bleek te gaan om een politieagent, lid van het team dat de parlementsgebouwen, ambassades en de ambtswoning van de premier beveiligt. Het is niet duidelijk of hij Everard kende.

"Namens alle collega's kan ik zeggen dat we totaal verbijsterd zijn over dit afschuwelijke nieuws", reageerde Cressida Dick, hoofd van de Londense politie. "Gelukkig komt het niet vaak voor dat een vrouw op straat wordt ontvoerd."

De plek waar de resten werden gevonden

De verzekering van de commissaris ten spijt reageerden veel vrouwen dat het lot van Everard ook hun nachtmerrie is. Velen deelden met de moed der wanhoop tips die ze zich eigen hebben gemaakt voor hun veiligheid: sleutels tussen je vingers als geïmproviseerde boksbeugel, platte schoenen om zo nodig weg te rennen, koptelefoon af om beter te luisteren, altijd over je schouder kijken.

"In 2021 heb ik op mijn 45ste nog steeds een avondklok", stelt Times-columnist Caitlin Moran. "Mijn dag 'buiten' eindigt als de zon ondergaat. Als ik dan nog niet de hond heb uitgelaten of gejogd, dan kan het niet meer. Vandaag moest ik om 16.00 uur stoppen met werk om te kunnen sporten."

"Het maakt zo'n indruk omdat iedere vrouw dit herkent", reageerde minister van Binnenlandse Zaken Patel. "Elke vrouw moet zonder de straat op kunnen zonder angst, geweld of intimidatie."

'Reclaim the Night'

Kritiek was er ook op het politieadvies tijdens de zoektocht naar Everard, dat vrouwen 's avonds beter niet alleen naar buiten kunnen gaan. "We zijn woest dat van ons verwacht wordt dat we ons gedrag aanpassen voor onze veiligheid. Vrouwen zijn het probleem niet", zegt activist Anna Birley.

Birley is een van de organisatoren van een mars onder het motto 'Reclaim the night' ter nagedachtenis van Everard, een demonstratie zaterdag op de plek waar ze verdween. "Dit is een wake voor Sarah, maar ook voor alle vrouwen die zich onveilig voelen", luidt de oproep. "De straten moeten veilig zijn voor vrouwen, wat ze ook dragen, waar ze ook wonen, of het nu dag of nacht is."

De organisatoren benadrukken dat vrouwen én mannen welkom zijn bij de mars. Ook anderen wijzen er nadrukkelijk op dat mannen een rol hebben te spelen in dit debat.

"Het is niet moeilijk om voorbeelden van vrouwonvriendelijk gedrag te vinden in het dagelijks leven. Iedereen, vooral mannen, moet daar iets van zeggen", zegt Charlotte Kneer van een blijf-van-mijn-lijfhuis. "De reactie van mannen moet niet zijn 'niet alle mannen zijn zo', maar 'ik zal er alles aan doen om het te stoppen'."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl