'Het is tijd voor klimaatactie', staat op een bord van een klimaatactivist in Den Haag
NOS NieuwsAangepast

Mensen in het hele land lieten 'klimaatalarm' horen

Actievoerders en kerken in het hele land hebben een 'klimaatalarm' af laten gaan. Om 15.00 uur werden kerkklokken geluid en maakten activisten herrie met onder meer pannendeksels, trommels, fluiten en toeters. Ook kwamen demonstranten op verschillende plaatsen bijeen.

Van Leeuwarden tot Roermond: op 44 plaatsen in het hele land voerden mensen actie voor het klimaat. Belangenorganisatie Milieudefensie schat dat ruim 35.000 mensen deelnamen. De acties zijn overal ordelijk verlopen, volgens Milieudefensie.

Zo voerden zo'n 500 demonstranten actie in Den Haag. Ze protesteerden op de Koekamp, naast het Malieveld waar een demonstratie tegen de coronamaatregelen aan de gang was.

In het Amsterdamse Westerpark kwamen ook zo'n 500 mensen bijeen. Op de grond waren stippen aangebracht zodat de demonstranten voldoende afstand hielden. Ook liepen er mensen van de organisatie rond die toezagen op het naleven van de coronaregels.

"Ik wil over twintig jaar nog in Nederland kunnen staan, en niet met mijn voeten in het water", zei een van de demonstranten in Amsterdam:

Klimaatprotest: 'Ik wil over 20 jaar niet met m'n voeten onder water staan'

In Rotterdam kwamen enkele honderden actievoerders bijeen op de Binnenrotte. De organisatie had ruim 500 actievoerders verwacht, schrijft RTV Rijnmond.

In Rotterdam voerden tientallen demonstranten actie voor het klimaat

Vanwege corona was er niet een landelijke mars georganiseerd, maar werd het alarm op verschillende plekken in het land gehouden. Zo werd het aantal reisbewegingen beperkt. Vooraf hadden 30.000 mensen zich aangemeld bij de organisatoren.

Op de Markt in Middelburg lieten zo'n 100 betogers van zich horen, schrijft Omroep Zeeland. Op verschillende plekken in het land, waaronder Zeeland, luidden de kerkklokken om 15.00 uur als alarmbellen.

Zo klonk dat in Middelburg:

Een deel van betogers voerde actie vanuit huis of volgde een livestream naar een van de tientallen bijeenkomsten. In de Drentse plaats Exloo demonstreerde Klaas Jan Cats in zijn achtertuin.

Om 15.00 uur liet de 75-jarige bewoner van zich horen door op een koebel te slaan:

In de Drentse plaats Exloo maakte Klaas Jan Cats lawaai met een koebel

De actie 'Klimaatalarm 2021' is een initiatief van de Klimaatcrisis Coalitie, een samenwerkingsverband van elf actiegroepen, zoals Milieudefensie, Extinction Rebellion en Greenpeace. De demonstranten vinden dat de laatste kabinetten te lang hebben gewacht met het nemen van maatregelen.

Snel in actie

Ze stellen dat het coronavirus aantoont hoe belangrijk het is om snel en daadkrachtig te handelen. Daarom deden ze vandaag - niet toevallig een paar dagen voor de verkiezingen - een oproep aan de politiek om snel in actie te komen.

De gemeenten waarin mensen bijeenkwamen, hadden vooraf een maximum aantal deelnemers ingesteld voor de manifestaties op straat. Verder was afstand houden overal verplicht en riep de organisatie deelnemers op een mondkapje te dragen.

Op het strand in Noordwijk hadden actievoerders het woord 'klimaatalarm' in koeienletters in het zand geschreven:

'Klimaatalarm' in koeienletters op strand in Noordwijk

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl