De politie trad op omdat mensen zich niet hielden aan de coronaregels AFP

In Groot-Brittannië is kritiek geuit op het politieoptreden bij een wake voor de vermoorde 33-jarige Sarah Everard. Honderden mensen kwamen bij elkaar in een park in Londen.

Agenten pakten sommige aanwezigen hard aan omdat ze zich niet aan de coronaregels hielden:

politie grijpt in tijdens herdenking Sarah Everard

Minister Patel van Binnenlandse Zaken noemt het optreden van de politie zorgwekkend en heeft opheldering geëist van de korpsleiding. "Sommige beelden die op internet circuleren van de wake in Clapham zijn verontrustend. Ik heb de Metropolitan Police om volledige openheid gevraagd over wat er is gebeurd", schrijft ze op Twitter.

Ook burgemeester Khan van Londen heeft gereageerd op het politieoptreden. Hij noemt de beelden onacceptabel. "De politie heeft de verantwoordelijkheid om de covid-maatregelen te handhaven, maar uit beelden die ik heb gezien blijkt dat hun optreden op sommige momenten ongepast en onevenredig was", schreef Khan op Twitter.

Ook parlementsleden hebben geschokt gereageerd. Zij zeggen dat de politie de demonstranten te hard aanpakte.

Sarah Everard werd begin deze maand ontvoerd en vermoord. Haar dood heeft in Groot-Brittannië geleid tot een debat over de veiligheid van vrouwen. De hoofdverdachte is een 48-jarige politieman die onder meer de ambtswoning van de Britse premier beveiligde. Er is niets bekend over het motief.

STER reclame