NOS Wielrennen

Leider Roglic sprint naar tweede ritzege in Parijs-Nice: 'Why not?'

Roglic maatje te groot in sprint heuvelop: tweede ritzege in Parijs-Nice

Primoz Roglic heeft de zesde etappe van Parijs-Nice op zijn naam geschreven. De geletruidrager van Jumbo-Visma hield in een lastige finale Christophe Laporte en Michael Matthews - specialisten in heuvelsprints - achter zich en spurtte overtuigend naar zijn tweede zege in de Franse rittenkoers.

Dankzij zijn overwinning vergrootte Roglic ook zijn voorsprong in het algemeen klassement. Maximilian Schachmann, de winnaar van vorig jaar, staat tweede op 41 seconden van de Sloveen.

De heuvelrit van Brignoles naar Biot (202 kilometer) telde vijf gecategoriseerde beklimmingen, de laatste op iets minder dan 50 kilometer van de streep.

Vroeg in de etappe ontstond een kopgroep van zes man met Victor Campenaerts, Julien El Fares, Jonathan Hivert, Aleksej Loetsenko en Anthony Perez en Kenny Elissonde, de best geklasseerde van het zestal op 2.24 van Roglic.

Jos van Emden leidt het peloton

Zonder Tony Martin, die donderdag zijn elleboog brak bij een val, maar met onder anderen Jos van Emden bracht Jumbo-Visma de voorsprong van de koplopers langzaam maar zeker terug. Elissonde bleef als laatste koploper over en kreeg op 12 kilometer van de streep gezelschap van Jonas Rutsch (EF).

In de slotfase meldden de ploegen van sprinters Sam Bennett (Deceuninck) en Matthews (BikeExchange) zich vooraan. Ook Roglic zat inmiddels op de eerste rij.

Rutsch deed nog een ultieme poging om vooruit te blijven in de gemeen oplopende finale, maar strandde net voor het vod van de laatste kilometer.

'Weer iets nieuws'

Voor veel sprinters, zoals Bennett, Cees Bol en Arnaud Démare, bleek de finale te zwaar. Roglic had wel zin in een sprintje. "Het was een zware dag, vanaf het begin al. Iedereen was moe, dus ik dacht: why not?", zei Roglic na zijn tweede zege van de week.

De Sloveen ging vroeg aan en Laporte en Matthews kwamen niet meer in de buurt van zijn wiel. "Het is gewoon cool om zo te winnen. Weer iets nieuws, ik ben superblij."

Brandon McNulty haalde de finish niet. De Amerikaan van UAE, die op 37 seconden van Roglic derde stond in het klassement, ging in het begin van de etappe hard onderuit en moest opgeven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl