Openwaterzwemmer Weertman kan weer racen: 'Alles gericht op Tokio'

Zwemmer Ferry Weertman heeft er ruim een jaar op moeten wachten, maar zaterdag duikt de olympisch kampioen openwaterzwemmen weer het water in voor een wedstrijd. In Doha staat de eerste van zes wedstrijden van de Marathon Swim World Series op het programma.

"Ik ben heel benieuwd hoe ik ervoor sta. Ik voel me goed in het zwembad, maar ben benieuwd hoe dat zich gaat vertalen naar het open water", zegt Weertman.

In de prijzenkast van de Nederlandse openwaterzwemmer hangen, naast zijn gouden olympische plak van 2016, nog veel meer medailles. Weertman werd tussen 2014 en 2018 drie keer op rij Europees kampioen en in 2017 werd hij wereldkampioen, twee jaar nadat hij al een zilveren WK-medaille had veroverd.

Testen, testen, testen

Testen voor vertrek, testen bij aankomst én weer testen voor de wedstrijd. Er komt wat meer bij kijken dan anders, maar de zwemmer is blij om naar Qatar af te reizen. "Het is fijn om in de aanloop naar de Spelen in Tokio de dingen op scherp te kunnen zetten."

"Wat neem ik mee, wat vind ik fijn om te eten voor mijn race en hoe laat wil ik opstaan. Het zijn kleine dingetjes maar toch fijn om scherp te hebben", zegt de zwemmer die het evengoed had "overleefd als Tokio zijn eerste race zou zijn."

Weertman: "Het is natuurlijk minder leuk, ik zwem omdat ik hou van racen. Maar ik heb al veel races gezwommen, ik weet hoe het moet en waar ik op moet letten."

Weertman komt uit water na de 5km mixed estafette in Zuid-Korea. EPA

Ondanks de weinige wedstrijden is er aan uitdaging geen gebrek bij de ervaren zwemmer. Drie jonge jongens die sinds afgelopen jaar met Weertman meetrainen houden de olympisch kampioen op scherp. "Iedere kans zien ze weer als een uitdaging. Kijken of ze harder kunnen zwemmen dan ik", lacht Weertman.

Wake-up call

"Het brengt nieuwe energie, ze zijn heel gretig en willen graag. Het zorgt ervoor dat ik zelf scherp ben en ook denk 'ik moet er echt voor gaan'." Ook het laatste wereldkampioenschap in 2019 was een wake-up call voor de openwaterspecialist. Een teleurstellende zevende plaats zette Weertman aan het denken.

"Ik kwam in een soort van sleur en routine terecht. Maar net even dat kleine beetje extra maakt het verschil of je wel of niet op het podium gaat komen." Reden genoeg om ook zijn studie bedrijfskunde even op pauze te zetten. "Alles is gericht op Tokio, daarna pak ik dat wel weer op", aldus Weertman.

De olympische race in Tokio, waar Weertman zijn titel kan prolongeren, staat gepland op donderdag 5 augustus.

STER reclame