Sport en corona
IOC-baas Bach kondigt vaccins voor olympische sporters aan

Alle atleten die dit jaar meedoen aan de Olympische Spelen in Tokio en aan de Winterspelen van Peking in 2022 kunnen zich laten vaccineren tegen het coronavirus.

Het olympisch comité van China heeft het Internationaal Olympisch Comité (IOC) de vaccins aangeboden. Het IOC neemt volgens voorzitter Thomas Bach alle kosten van de vaccins op zich.

Zowel olympische als paralympische sporters komen in aanmerking voor de inenting (twee doseringen).

Formeel traject

Maurits Hendriks, technisch directeur van sportkoepel NOC*NSF, liet in een reactie weten dat de Nederlandse olympiërs nog even geduld moeten hebben. "Het vaccin moet eerst nog door Europa goedgekeurd worden", legde Hendriks uit. "We moeten dus nog een formeel traject door, voordat de vaccins beschikbaar zijn voor sporters."

Hendriks over aanbod Chinese vaccins: 'Eerst Europese goedkeuring nodig'

Desondanks spreekt Hendriks de hoop uit dat alle Nederlandse sporters die naar de Zomerspelen gaan, gevaccineerd zijn voordat ze afreizen. "We zijn en blijven in gesprek met minister Van Ark om ervoor te zorgen dat op het moment dat er ruimte is, de afspraak gemaakt kan worden dat TeamNL voor de Spelen gevaccineerd kan worden. Met de ontwikkeling nu in Nederland heb ik daar alle vertrouwen in. Niet gevaccineerd naar Tokio vertrekken, is geen optie."

De uitgestelde Zomerspelen, die afgelopen jaar door het coronavirus naar 2021 werden verplaatst, worden van 23 juli tot en met 8 augustus gehouden.

Veel verzet

Gastheer Japan is nog niet enthousiast over het aanbod van Chinese vaccins. Een dag na de aankondiging van IOC-baas Bach benadrukte Tamayo Marukawa, de Japanse minister van Olympische Zaken, dat vaccinatie niet nodig is.

"Het organisatiecomité neemt zodanige maatregelen op het gebied van coronapreventie dat alle deelnemers aan de Spelen in Tokio veilig zijn zonder vaccinatie."

Japanse minister van Olympische Zaken: 'Vaccin niet nodig, maatregelen voldoende'

Er bestaat onder het Japanse volk veel verzet tegen het doorgaan van de Olympische Spelen uit vrees voor een nieuwe besmettingsgolf. Woensdag maakte het Japanse persbureau Kyodo bekend dat er komende zomer geen buitenlandse fans tot de Spelen worden toegelaten.

STER reclame