Politiehond bij een demonstratie in 2015 ANP

Honden die worden opgeleid tot politiehond worden bij hun training nog steeds mishandeld, meldt onderzoeksprogramma Zembla. De dieren worden geschopt en krijgen stokslagen of stroomschokken.

Al sinds 2018, toen tv-programma Rambam de praktijken voor het eerst blootlegde, is bekend dat sommige van de ruim 350 particuliere hondenverenigingen hun dieren mishandelen. In februari werden vier trainers uit Gelderland daarom nog veroordeeld tot werkstraffen van 40 tot 60 uur.

Klokkenluiders uit de Koninklijke Nederlandse Politiehond Vereniging (KNPV), waarbij alle individuele trainers van politiehonden zijn aangesloten, zeggen tegen Zembla dat honden nog altijd op grote schaal worden mishandeld. In de uitzending, vanavond om 20.25 uur op NPO 2, zegt de voorzitter van een Brabantse hondenschool dat het slaan van honden nodig is, omdat "je ze anders niet de baas kunt".

De voorzitter van de KNPV zegt tegen Zembla dat hij sinds zijn aantreden in augustus 2020 geen meldingen van dierenmishandeling heeft gehad. Maar hij noemt het "een illusie" dat er daarmee ook helemaal geen mishandeling meer zou zijn. Hij laat onderzoek doen naar de Brabantse hondenvereniging.

Politie wil geen stroomschokken

De politie heeft op dit moment geen weet van mishandelingen bij de hondenscholen, zegt een woordvoerder tegen de NOS. Hij ontkent dat de dieren op grote schaal worden mishandeld. "Zembla maakt van de uitzondering de regel. Als politiemensen iets zien dat niet in de haak is, dan worden ze geacht daartegen op te treden. Dat is recent ook nog gebeurd."

Hij vindt het opleiden met stroomschokken onwenselijk. "Wij willen helemaal geen honden die met stroom zijn getraind. Dat is niet de goede manier om honden op te leiden, maar als politie hebben we daar niet altijd zicht op."

STER reclame