Zembla: buitensporig geweld bij arrestatie met politiehond in maart
De politie in Rotterdam heeft bij een arrestatie met een politiehond in maart buitensporig veel geweld gebruikt. Dat blijkt volgens Zembla uit beelden van de arrestatie, die in handen zijn van het onderzoeksprogramma van omroep BNNVARA. Over de aanhouding is volgens Zembla geen enkele publiciteit geweest, ook geen persbericht van de politie.
De 32-jarige verdachte zou onder invloed van lachgas overlast hebben veroorzaakt. Hij wordt aangehouden in een geparkeerde auto. Er wordt vervolgens een politiehond bijgehaald, die door het openstaande raam springt. De man wordt daarna uit de auto getrokken, waarbij een taser wordt gebruikt, en op de grond gegooid. Eenmaal op de grond krijgt de verdachte meerdere klappen in het gezicht. Intussen blijft de hond doorbijten, hoewel de hondengeleider herhaaldelijk het commando geeft om los te laten.
Bekijk hier de beelden van het incident:
Zembla heeft de beelden voorgelegd aan politiewetenschapper Jaap Timmer. "We zien een keurig geparkeerde auto die geen kant op kan, met een stuk of vijf agenten eromheen", zegt hij. "Als je deze man zonder hond niet aankan, dan versta je je vak niet. Ik zie geen noodzaak voor de inzet van welk geweldsmiddel dan ook." Timmer spreekt van ongeoorloofd geweldgebruik en een vorm van marteling.
De politie en het Openbaar Ministerie laten aan Zembla weten dat er een intern onderzoek loopt naar het optreden van de hondengeleider. Omdat er een schadevergoeding is betaald aan de man wordt de hondengeleider niet strafrechtelijk vervolgd, is de uitleg van justitie. Het OM Rotterdam en de korpsleiding noemen het gebruikte politiegeweld disproportioneel.
357 bijtincidenten met politiehonden
Zembla wijst op meerdere voorvallen waarbij een politiehond bij een arrestatie niet luisterde naar het commando om los te laten. Volgens het tv-programma wijst het eigen onderzoek uit dat de honden zelden bij een eerste commando loslaten en in sommige gevallen zelfs minutenlang doorbijten. De politie registreert niet welke honden er niet loslaten.
"Aan ieder geweldsmiddel dat we inzetten zitten risico's vast", zegt politieman Ronald Verheggen op politie.nl. "De hond is en blijft een dier. Er zit altijd een element van onvoorspelbaarheid in."
Hij noemt inzet van de surveillancehond het zwaarste geweldsmiddel na het dienstwapen. Met de inzet van dit middel is de politie terughoudend. Per jaar vinden er 357 bijtincidenten plaats. Op jaarbasis wordt per hond en geleider gemiddeld minder dan één keer gebeten, zegt de politie.
Richtlijnen
Waar bij andere politiewapens, zoals het vuurwapen en pepperspray, nauwkeurig is vastgelegd hoe en tegen wie die wapens mogen worden ingezet, is er bij de hond wettelijk nauwelijks iets geregeld, zegt Zembla.
De politie erkent dat er voor de inzet van honden geen ambtsinstructie is. Er zijn wel richtlijnen. "Zo moet de politie waarschuwen voordat een hond tegen een verdachte wordt ingezet", zegt Verheggen. "Dat moet luid en duidelijk gebeuren."
Zembla besteedt vanavond om 20.30 uur op NPO 2 aandacht aan de zaak.