Léon Bergsma en Erik ten Hag tijdens een trainingskamp van Ajax in 2018 Pro Shots

Erik ten Hag heeft hem niet gebeld, maar Léon Bergsma had de oefenmeester van Ajax - en tevens zijn oud-trainer - zeker van de nodige tips kunnen voorzien om Young Boys de komende twee donderdagen in de achtste finales van de Europa League aan te pakken.

De 24-jarige verdediger oefende in januari met FC Aarau tegen de nummer één van Zwitserland. Het werd in het Wankdorf-stadion van Bern een nipte 3-2 zege voor de thuisploeg.

Backs Ajax moeten keuzes maken

"Er zit een duidelijke lijn in hun spel", vertelt Bergsma vanuit zijn appartement in Oberentfelden, vlak bij de Noord-Zwitserse stad Aarau en zo'n tachtig kilometer van Bern. "Ze spelen een beetje PSV-achtig. Een 4-4-2 systeem met buitenspelers die veel naar binnen trekken en backs die eroverheen gaan. Het wordt daardoor keuzes maken voor de backs van Ajax."

"Wat verder opvalt, is dat ze heel snel van de ene naar de andere kant spelen", vervolgt Bergsma. "Ze hebben veel lopende mensen en zijn constant in beweging. Van de twee spitsen laat één zich steeds inzakken en gaat de ander diep achter de centrale verdediger. Dat heb ik zelf ook ondervonden."

Young Boys speelde tegen Aarau onder anderen met een andere oud-Ajacied, Miralem Sulejmani. Hij maakte de openingsgoal. Spits en clubtopscorer Jean-Pierre Nsame keek toe vanaf de zijlijn. Hij had op dezelfde dag al gespeeld tegen Stade Lausanne-Ouchy met de andere helft van het basisteam.

"Nsame is hun belangrijkste speler, kijkend naar de statistieken", zegt Bergsma. "Maar ze hebben op elke positie kwaliteit rondlopen en hebben een brede selectie. Ik heb tegen ons ook genoten van Sulejmani. Die speelde heel slim tussen de linies en gaf goede steekpasses."

Van generatie Bergsma is alleen Mazraoui nog over

Bergsma speelde in de jeugd van Ajax en werd in 2017/2018 als aanvoerder van Jong Ajax kampioen van de eerste divisie. Van zijn generatie is alleen Noussair Mazraoui nog over in Amsterdam. Bergsma koos na een verblijf bij AZ en een korte periode op huurbasis bij FC Den Bosch voor het avontuur bij FC Aarau, momenteel vijfde in de Zwitserse tweede divisie.

"Het niveau in Zwitserland is goed", zegt Bergsma. "Young Boys is de enige ploeg die er echt bovenuit steekt. De verschillen tussen de overige ploegen zijn klein, ook met die uit de tweede divisie."

Jean-Pierre Nsame (r) viert een goal tegen Cluj in december 2020 Pro Shots

Young Boys werd in 2018 met trainer Adi Hütter na 32 jaar wachten kampioen van Zwitserland. Daarmee kwam een einde aan de jarenlange hegemonie van FC Basel. Kameroener Nsame maakte in de kampioenswedstrijd het doelpunt dat die titel opleverde.

In de daaropvolgende twee seizoenen was de club, onder de huidige trainer Gerardo Seoane, opnieuw de beste van Zwitserland en ook nu staat Young Boys een straatlengte voor op de concurrentie.

Opvallend: Young Boys verslapt na rust

In de oefenwedstrijd tegen Aarau leek er ook geen vuiltje aan de lucht voor de ploeg die bij rust met 3-0 voorstond, maar in de tweede helft kwam de tweededivisionist toch nog terug tot 3-2.

Bergsma: "In de eerste helft werden we weggespeeld. Na rust waren wij beter. Dat was wel opvallend. In de thuiswedstrijd tegen Bayer Leverkusen stond Young Boys ook met 3-0 voor en gaven ze het na rust nog bijna weg (4-3, red.)."

Young Boys speelt zijn thuiswedstrijden in het Wankdorf-stadion in Bern. Op kunstgras. "Hun spel past goed bij kunstgras", zegt Bergsma. "Aan de bal zijn ze sterk. Maar ik sla Ajax voetballend nog hoger aan. Kunstgras ligt Ajax ook. Wat dat betreft is Ajax favoriet. Geef Young Boys alleen geen tijd en ruimte om hun spel te spelen."

Voor Bergsma wacht later in het seizoen mogelijk een weerzien met de Zwitserse koploper. Met FC Aarau staat hij in de kwartfinales van het bekertoernooi. Ook Young Boys kan nog een plekje bij de laatste acht bereiken.

Even verderop in Zwitserland, in Zürich, is René van Eck trainer van het Onder 18-team van Grasshopper. De 55-jarige oud-speler van Excelsior en FC Den Bosch heeft een jarenlange staat van dienst in het Zwitserse voetbal. Luister hieronder hoe hij Young Boys inschat:

Hoe goed is de tegenstander van Ajax?

STER reclame