November 2008: Miralem Sulejmani in zijn eerste seizoen bij Ajax
NOS Voetbal

'Sulejmani leunde bij Ajax erg op zijn talent, arbeid kwam op de derde plaats'

"Dit is een typerende passage over de positie die Miralem innam bij Ajax en hoe die was veranderd. Hij kwam binnen als prins, maar was inmiddels een beetje voetknecht geworden."

David Endt zit achterover in zijn fauteuil. In zijn handen zijn agenda uit 2010, die tevens fungeerde als dagboek. Alles wat hij dat jaar beleefde als teammanager van Ajax schreef hij op. Zo ook dit verhaal, over Miralem Sulejmani. "3 februari 2010. Het heet 'Stropdas'."

Benieuwd naar deze passage en waarom die typerend was? Kijk en luister naar David Endt.

Voormalig Ajax-teammanager Endt leest voor uit dagboek: Stropdas

Endt klapt het boek dicht en vertelt: "Het tekent een beetje zijn gang bij Ajax. Sulejmani was zijn status van topspeler kwijt, was kwetsbaar geworden. Hij werd er langzaam steeds ongelukkiger."

Net iets te groot Ajax-shirt

En dat bij de club van zijn dromen. Als jochie dribbelde Sulejmani in een net iets te groot Ajax-shirt op de veldjes in het Servische Belgrado, jaren later bij sc Heerenveen was hij met die onnavolgbare dribbels goed voor veertien goals en negen assists. En maakte hij Marco van Basten verliefd.

Die werd trainer in Amsterdam en een spectaculaire transfer van ruim zestien miljoen euro was snel beklonken. "Marco zag het pure talent en de absolute begaafdheid", weet de 67-jarige Endt nog goed.

"Als een bom kwam Sulejmani binnen, er was een waanzinnig bedrag voor hem betaald. Een stralende verschijning, die zin had er iets van te maken."

Sulejmani wilde via Ajax, waar hij in juli 2008 binnenkwam, de wereld veroveren, maar slaagde daar nooit in. Ook uit statistieken van Opta Sports blijkt dat hij zijn wonderseizoen in Heerenveen nooit meer heeft geëvenaard.

Toch waren zijn cijfers in Amsterdam in bepaalde seizoenen helemaal niet gek. In zijn debuutjaar was hij, ondanks een spierblessure in het begin, in 27 wedstrijden betrokken bij 15 goals (8 treffers, 7 assists).

Niet dwingend genoeg

Maar de verwachtingen waren hoger. Sulejmani was niet dwingend genoeg in het aanvalsspel van Ajax als je kijkt naar zijn schoten, gecreëerde kansen en dribbels. "Hij werd bekeken op basis van het bedrag dat hij had gekost en wat hij verdiende", vertelt Endt.

"En als je het dan niet waarmaakt, krijg je weerstand vanuit allerlei hoeken. Er komt druk. Dat had invloed op de verhoudingen in de kleedkamer. Niet makkelijk voor een jonge jongen met zo'n hoog prijskaartje."

Endt trachtte als teammanager Sulejmani te raken, samen met andere begeleiders, artsen en fysiotherapeuten. "Af en toe die arm om zijn schouder. Miralem was een heel aimabele, lieve jongen."

"Het ging met pieken en dalen", kijkt Miralem Sulejmani in onderstaande video terug op zijn Ajax-tijd. "Uiteindelijk ben ik best tevreden over wat ik heb bereikt."

Sulejmani kijkt terug op Ajax-tijd: 'Pieken en dalen, maar best tevreden'

Sulejmani had de pech dat de trainer die zo gek op hem was, al voor het einde van zijn eerste seizoen vertrok. Van Bastens opvolger Martin Jol wilde meer dan alleen het talent zien, was ontevreden over Sulejmani's fitheid en arbeidsethos.

Desondanks besloot Jol op een gegeven moment dat Sulejmani een aantal duels op rij de kans moest krijgen, maar al na de eerste wedstrijd kwam hij daarvan terug. De vleugelaanvaller bakte er weinig van en voerde zijn verdedigende taken niet uit. De daaropvolgende wedstrijd zat Sulejmani niet eens bij de selectie; hij moest met de conditietrainer extra werk verrichten. Zo'n training waarop hij de bal kon thuislaten.

Straftraining op trappen Arena

Een ander befaamd verhaal is dat Jol zijn pupil - samen met Ismaïl Aissati - de trappen van de Arena liet oprennen. Om zo fitter te raken. Endt: "Miralem leunde zo op het overvloedige talent, dat arbeid leveren op de derde plaats kwam."

2010: Sulejmani moet de trappen van de Arena op rennen

Het is de misschien wel belangrijkste reden dat het huwelijk tussen Sulejmani en Ajax vroegtijdig strandde. "Als je kijkt naar zijn hele carrière, weet je: dit is de onvoltooide", constateert Endt. "Hij miste de kwaliteit om iets van zijn talent te maken."

"Om echt op het allerhoogste niveau te spelen, moet je meer bieden dan hij heeft gedaan. Young Boys is een uitstekende ploeg in Zwitserland, maar niet AC Milan, Real Madrid, Manchester United. Het was toch het idee dat hij de kwaliteit had om zo ver te komen", besluit Endt.

Verbannen naar Jong Ajax

Later onder trainer Frank de Boer leefde Sulejmani een beetje op. Hij werd basisspeler en landskampioen, tot een zware knieblessure roet in het eten gooide. In zijn laatste seizoen, 2012/2013, werd Sulejmani verbannen naar Jong Ajax. Hij liet zijn ongenoegen over de club en De Boer blijken en vertrok naar Benfica.

In Portugal speelde hij in twee jaar slechts vijftien wedstrijden, waarna hij in 2016 naar Young Boys vertrok.

  • David Endt
    Miralem Sulejmani in Ajax-shirt op de schouders van zijn vriendjes in Belgrado

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl