Lionel Messi
NOS Voetbal

Messi van held tot schlemiel bij eervolle aftocht Barcelona in Parijs

Na Cristiano Ronaldo ontbreekt ook Lionel Messi in de kwartfinales van de Champions League. Het wonder waarop Ronald Koeman hoopte in de return tegen Paris Saint-Germain, zoals tijdens de beruchte 'remontada' van vier jaar geleden, voltrok zich dit keer niet voor Barcelona.

Het werd woensdagavond in Parijs 1-1.

Koeman hoopte op de beste Messi, misschien wel in zijn laatste Europese duel voor Barcelona. En hij kreeg de beste Messi, tot een gemiste strafschop op slag van rust zijn droomscenario geweld aandeed.

Barcelona moest vier keer scoren

Barcelona wist op voorhand al dat het minimaal vier keer moest scoren in Parijs, nadat drie weken geleden in Camp Nou na negentig minuten een smadelijke 1-4 op het scorebord werd vertoond. Maar niets werd onmogelijk geacht tegen de club waartegen in maart 2017 zelfs een nederlaag van 4-0 werd weggepoetst.

Paris Saint-Germain, verliezend finalist van vorig jaar, liet zonder zijn sterspeler Neymar het initiatief aan de bezoekers. Een helft lang speelde Barcelona misschien wel zijn beste voetbal sinds tijden, maar had met name de watervlugge Ousmane Dembélé pech in de afronding. En ook een breedtepass op Messi was nét iets te scherp, waardoor de Argentijn de openingstreffer niet binnen kon glijden.

Frenkie de Jong, die de hele wedstrijd speelde, kreeg nog een gele kaart

Tegen de verhoudingen in viel die goal aan de andere kant. Met hulp van de VAR, ook dat zat Barcelona daarbij nog tegen.

Na een onschuldige aanval werd door de videoscheidsrechter waargenomen dat Clément Lenglet spits Mauro Icardi binnen het srafschopgebied op zijn hakken had gelopen. Kylian Mbappé, met drie goals in het heenduel ook toen al de grote kwelgeest van Barcelona, trapte het buitenkansje vanaf de stip dankbaar de bovenhoek in.

Nieuwe generatie

De Franse aanvaller wordt gezien als het gezicht van een nieuwe generatie. Als de nieuwe superster, nu zowel Ronaldo als Messi voor het eerst in zestien jaar met zijn club ontbreekt bij de laatste acht in het miljoenenbal.

De 36-jarige Ronaldo was het mikpunt van kritiek na de uitschakeling van Juventus door FC Porto dinsdagavond, maar Messi (33) liet in tegenstelling tot de Portugees nog wel zijn wereldklasse zien.

Lionel Messi wordt getroost door zijn landgenoot Ángel Di María

Nadat hij zichzelf goed had vrij gekapt, poeierde de Argentijn eerst de gelijkmaker in de kruising. En op slag van rust leek zijn tweede in de maak, toen de bal na een overtreding op Antoine Griezmann op de stip ging. Keylor Navas, die jarenlang het doel van Real Madrid verdedigde, redde de harde inzet van zijn vroegere rivaal echter met hulp van de lat.

Positief signaal

Die mentale domper kwam het krachtverslindende aanvalsspel van Barcelona na rust niet ten goede, al bleven de beste kansen voor de bezoekers.

Eervol was het optreden van Barcelona wel, dat nog dreigend was via Dembélé en de voor Sergiño Dest ingevallen Trincão. Daarmee werd in elk geval een positief signaal gegeven aan de nieuwe voorzitter Joan Laporta, die het elftal komende zomer van een nieuwe impuls hoopt te voorzien.

Koeman: 'Messi's toekomst, daar kan niemand hem bij helpen'

Kwaliteitsimpulsen die bij Paris Saint-Germain al jaren worden gegeven om de strijd aan te gaan met de Europese top. Een droom die weer een stapje dichterbij is, nu na vele frustrerende seizoenen op het hoogste Europese podium op eigen kracht weer eens een tegenstander van naam werd uitgeschakeld.

Koeman toch trots

"We liggen eruit, maar niet op zo'n vernietigende manier als vorig seizoen", zei Koeman na afloop. "Natuurlijk zijn we teleurgesteld, maar ons optreden hier in Parijs geeft ook heel veel vertrouwen voor de toekomst."

"De kans op een stunt was er, maar die hebben we niet gegrepen. Dat neemt niet weg dat dit team een geweldige toekomst heeft."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl