NOS Wielrennen

Eerste wielerkoers in Nederland sinds augustus: 28 rondjes op TT-circuit

28 rondjes op TT-circuit, in eerste rittenkoers in een jaar

De Belgische Jolien D'Hoore heeft de eerste etappe van de Healthy Ageing Tour gewonnen. De sprintster van de Nederlandse SD Worx-ploeg kon in de laatste meters de vallende Lorena Wiebes net ontwijken en drukte haar wiel in de sprint nipt voor dat van de Britse Alice Barnes over de streep.

Karlijn Swinkels van Jumbo-Visma reed naar de derde plaats.

Daniek Hengeveld deed op 7 kilometer van de meet nog een uiterste poging om het sprintersgilde te verrassen. Bijna lukte dat, maar door het werk van SD Worx werd de pas 18-jarige Hengeveld op 100 meter van de finish alsnog ingerekend.

Na 28 rondjes (126 kilometer) over het vlakke TT-circuit van Assen draaide de eerste etappe dus, zoals verwacht, uit op een sprint. Voormalig Nederlands kampioene Wiebes (Team DSM) draaide als tweede de laatste bocht door, maar gleed vervolgens hard onderuit waardoor de sprint enigszins ontregeld werd.

Wiebes stapte wel weer op haar fiets en reed, geduwd door haar collega's, alsnog over de finish.

De 30-jarige D'Hoore, die aan haar laatste seizoen als profrenster bezig is, mag dankzij haar ritzege donderdag ook de leiderstrui aantrekken. De overwinning leverde de Belgische 10 bonificatieseconden op.

Onderweg waren er ook seconden te verdienen voor het algemeen klassement. Zo veroverde de Duitse oud-winnares Lisa Brennauer er 5 bij de tussensprints. Amy Peters, winnares in 2018, pakte 3 seconden voor het klassement en eindigde in de sprint als zesde.

TT-circuit

De Healthy Ageing Tour is de eerste wielerkoers op Nederlandse bodem sinds de NK wielrennen in augustus 2020. De etappekoers door Noord-Nederland werd vorig jaar afgelast vanwege de coronacrisis, maar kan nu wel doorgaan, zij het in aangepaste vorm.

De wedstrijd bestaat dit jaar uit drie etappes, die allemaal worden verreden op een afgesloten parcours zonder publiek.

Het peloton op het verlaten circuit van Assen

De driedaagse koers bestaat verder nog uit een individuele tijdrit van 14,4 kilometer op het militair oefenterrein bij de Marnewaard-kazerne in het Groningse Lauwersoog. Met het oog op de storm, die donderdag wordt verwacht, is de start van de rit verplaatst naar 15.00 uur.

De slotetappe gaat vrijdag over een parcours rond de Drentse VAM-berg.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl