Prins Harry en Meghan Markle in gesprek met Oprah Winfrey
NOS NieuwsAangepast

Britse koningin noemt racisme-aantijging van Harry en Meghan verontrustend

De Britse koningin Elizabeth zegt dat de hele koninklijke familie bedroefd is over hoe prins Harry en zijn vrouw Meghan zich de afgelopen jaren behandeld hebben gevoeld. Buckingham Palace stuurde vandaag namens de koningin een verklaring uit, waarin voor het eerst werd gereageerd op het interview dat Harry en Meghan gaven aan de Amerikaanse presentatrice Oprah Winfrey.

In dat interview zei Meghan dat er sprake was van racisme binnen de koninklijke familie, in de aanloop naar de geboorte van hun zoon Archie: "Tijdens mijn zwangerschap werd erover gesproken dat hij geen beveiliging zou krijgen en geen titel en er waren zorgen en gesprekken over hoe donker zijn huid zou zijn bij geboorte", zei Markle.

De opmerking over huidskleur zou gemaakt zijn door één familielid, maar Meghan en Harry wilden er niet op ingaan wie dat was geweest.

Bekijk hier het fragment uit het interview:

'Het koningshuis maakte zich zorgen over de kleur van ons kind'

In de verklaring gaat de Britse koningin in op die beschuldiging van racisme: "De zaken die worden aangehaald, in het bijzonder die over ras, zijn verontrustend. Hoewel herinneringen uiteen kunnen lopen, worden de zorgen zeer serieus genomen en in de privésfeer door de familie geadresseerd."

Volgens de koningin zullen zowel Meghan als haar man Harry en hun zoontje Archie altijd "zeer geliefde leden van de familie blijven".

In het interview met Oprah Winfrey gaf Harry aan dat hij een tijdlang onder meer geen contact heeft gehad met zijn vader, kroonprins Charles. Met koningin Elizabeth waren de banden wel goed, zei Meghan: "Ik genoot altijd van haar gezelschap. Ze was altijd heel warm en uitnodigend."

Harry vertelde dat hij zich "in de steek gelaten voelt" door zijn familie:

Prins Harry: mijn vader nam mijn telefoontjes niet meer op

De toon van de verklaring is compleet anders dan die van de bekendmaking van het Britse koningshuis vorige week, merkt correspondent Tim de Wit op. Voorafgaand aan het interview kondigde Buckingham Palace aan een onderzoek in te stellen naar vermeend wangedrag van Meghan richting paleispersoneel.

De Wit: "Achteraf is het wellicht niet een heel wijze stap geweest om dat vlak voor het interview naar buiten te brengen. Vooral in de Verenigde Staten heeft men zich duidelijk achter Harry en Meghan geschaard, tot aan president Biden en Hillary Clinton toe. In Groot-Brittannië is het beeld veel verdeelder. Onder 18- tot 24-jarigen vindt 61 procent dat Harry en Meghan slecht zijn behandeld, maar onder 50- tot 65-jarigen is dat slechts 15 procent."

Maar 61 woorden

Verder valt volgens De Wit op dat de verklaring erg kort is: 61 woorden. Maar er worden wel alle pijnpunten uit het interview in aangestipt: "Ze laten zien dat ze de woorden van Harry en Meghan serieus nemen, zeker over racisme, maar zeggen tegelijkertijd op een vriendelijke en heel Britse manier dat ze zich niet helemaal herkennen in verschillende uitspraken van de twee. Ze kiezen duidelijk niet de aanval, ze gaan niet publiekelijk de strijd aan over wat er in hun ogen niet klopt."

Of de kous hiermee nu af is, is niet duidelijk, maar daar hoopt het koningshuis wel op: "De reactie is kort en het is ook de enige reactie die er zal komen, zegt het paleis. Ze zeggen dat ze dit privé, achter gesloten deuren, willen oplossen en hopen daarmee vooral dat de storm hierover weer snel zal gaan liggen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl