NOS NieuwsAangepast

Arrestaties na kraken Sky ECC: criminele communicatie is niet meer onbespied

Bij een landelijke politieactie zijn 75 huiszoekingen gedaan en dertig mensen aangehouden, heeft het Landelijk Parket bekendgemaakt. De politie deed de invallen vandaag in samenwerking met de FIOD, nadat opsporingsdiensten versleutelde berichten via berichtendienst Sky ECC van verschillende criminele organisaties hadden weten te kraken.

De invallen vonden plaats in het kader van een internationaal onderzoek met de naam Argus. Ook in België werden vandaag tientallen huiszoekingen en arrestaties verricht.

De politieacties in Nederland waren onder meer in Den Haag en Rotterdam. In Rotterdam zijn 28 vuurwapens in beslag genomen, zegt het OM. Ook werden daar messen, telefoons, auto's, boten, een jetski, cash geld en verdovende middelen in beslag genomen.

De politie gaf beelden vrij van de acties:

Grote politieactie: invallen na maanden meelezen van communicatie criminelen

Bij eerdere acties in het kader van hetzelfde onderzoek werden volgens het OM duizenden kilo's drugs geconfisqueerd, drugslabs ontmanteld en 43 mensen gearresteerd.

Ernstige geweldsdelicten voorkomen

Opsporingsdiensten en criminele organisaties zijn in een kat-en-muis-spel verwikkeld waar het versleutelde berichten betreft. Vorig jaar werd de dienst Encrochat gekraakt en offline gehaald, waarna de politie beschikte over 25 miljoen berichten. Vervolgens stapten criminelen over op Sky ECC, zegt het OM.

Sinds februari van dit jaar konden opsporingsdiensten meekijken met de berichten die verdachten verstuurden via Sky ECC. Zo werden in Nederland nog eens 80 miljoen berichten onderschept.

"De hoofdmoot gaat over de ongekende drugsindustrie in Nederland: de smokkel van cocaïne en de productie van synthetische drugs. Maar ook over het witwassen, de geweldsdelicten, de liquidaties en de corruptie die daaraan gelieerd zijn", zegt Hoofd Landelijke Recherche Andy Kraag.

In Nederland zouden tot nu zo'n 11.000 accounts actief geweest zijn. Door het meelezen met de berichten konden "tientallen geplande ernstige geweldsdelicten, waaronder ontvoeringen, liquidaties en schietpartijen" worden voorkomen, schrijft het Landelijk Parket in een persbericht. Het OM zegt dat de server van Sky ECC offline is gehaald.

Langer meelezen was volgens Kraag geen optie. "Op een gegeven moment krijgen criminelen argwaan. Daarom hebben we ervoor gekozen om in te grijpen. Bovendien hebben we al enorm veel data in handen."

"De blauwdruk van berichten uit de onderwereld die we via Encrochat hadden, is door de 80 miljoen berichten die we van Sky hebben haarscherp geworden", zegt Kraag. "We hebben de onderwereld op een presenteerblaadje gekregen. We weten nu hoe de netwerken eruit zien, wie de kopstukken zijn en hoe ze te werk gaan. Daar gaan we veel onderzoek op starten."

In voorgaande jaren wisten opsporingsdiensten ook de encryptiediensten IronChat, PGP-SAFE en Ennetcom te kraken. Gekraakte berichten van Ennetcom worden nu gebruikt in het liquidatieproces Marengo, waarbij Ridouan Taghi terechtstaat.

"Ik denk dat het een uitroepteken is achter de stelling dat je als crimineel niet meer onbespied kan communiceren. Dit is de zoveelste aanbieder van cryptocommunicatie die gekaapt wordt en uit de lucht gehaald", zegt persofficier Ferry van Veghel.

Volgens het OM kunnen de berichten bewijzen opleveren in lopende strafzaken. "En misschien ook wel in nieuwe zaken en voor zaken die nooit opgelost zijn."

Ook in Antwerpen

De Nederlandse en Belgische politie werkten samen bij hun acties. In België lag het zwaartepunt van de invallen in Antwerpen. Bij 200 huiszoekingen werden daar 48 mensen aangehouden, heeft het Belgische OM bekendgemaakt.

Volgens de openbaar aanklager in België beschikken de opsporingsdiensten op dit moment over ongeveer een miljard berichten die via Sky ECC zijn verstuurd. Daarvan is de helft gekraakt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl