NOS Nieuws

Gea en Sebastiaan maken 'alternatieve persconferentie' voor verstandelijk beperkten

Handen stukwassen, je laten vaccineren en vooral afstand houden. Vandaag kijkt Nederland al precies een jaar naar de persconferenties van demissionaire premier Rutte en demissionair minister De Jonge van Volksgezondheid. Maar voor mensen met een verstandelijke beperking zijn die vaak lastig te volgen.

"Als Rutte bijvoorbeeld zegt: 'was je handen stuk', dan gaan mensen dat ook echt doen. Want niet iedereen snapt beeldspraak even goed", zegt Iman de Vries. Hij is manager van het programma Hallo Thuis. "En begin dit jaar werd gezegd: 'We beginnen over een week met vaccineren.' Wij krijgen dan kijkers die zich afvragen waar ze volgende week moeten zijn. Die vinden het woord 'vanaf' moeilijk."

Zorgstichting Philadelphia maakt Hallo Thuis, dat live te volgen is op YouTube en Twitch. Presentatoren Gea Zandink en Sebastiaan Verweij, die zelf een verstandelijke beperking hebben, behandelen alle vragen om de maatregelen voor iedereen zo begrijpelijk mogelijk te maken.

Meteen na de persconferentie van gisteravond begint de livestream. "Wat vond je ervan, Gea?", vraagt Sebastiaan. "Het blijft een beetje hetzelfde, hè?", antwoordt Gea. "Ik weet wel dat er iets meer mensen in de winkels mogen".

Zandink en Verweij lopen zo door alle onderwerpen heen en stellen hardop vragen aan elkaar: van het maximum aantal mensen in winkels tot de vraag of je je wel of niet moet laten vaccineren. "Als zij het kunnen overbrengen naar elkaar, dan kunnen de cliënten het ook wel snappen", zegt De Vries. "Ze zijn zo een soort filter."

Bekijk de livestream van Gea en Sebastiaan:

'Vaccineren' komt de laatste tijd vaak terug in het programma, zegt De Vries. Zo vragen sommige kijkers zich af of ze zich wel moeten laten inenten. "We vinden het belangrijk ze te leren om zelf een keuze te maken. Als kijkers zeggen dat ze nepnieuws op Facebook lezen, wijzen we ze er wel op dat dit niet echt een betrouwbare bron is."

'Beetje beledigend'

Volgens De Vries wordt er vaak gezegd dat zijn doelgroep maar naar het NOS Jeugdjournaal moet kijken, waar ook onderwerpen over bijvoorbeeld corona begrijpelijk worden uitgelegd. Hij vindt dat een beetje beledigend. "Bovendien zijn die onderwerpen gericht op kinderen."

Daarnaast publiceert de Rijksoverheid ook informatie uit elke persconferentie in eenvoudige taal. Maar voor mensen die niet makkelijk kunnen lezen of liever naar beeld kijken, is dat geen optie.

Het programma krijgt veel positieve reacties, zegt De Vries. "Mensen zeggen: 'ik snap de maatregelen eindelijk, dank je wel'. En dat is precies waarom we het programma maken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl