Tropikali Festival 2019
NOS Nieuws

Deze festivals hebben al een (onzekere) datum geprikt voor komende zomer

  • Leen Kraniotis

    redacteur economie

  • Leen Kraniotis

    redacteur economie

In de Ziggo Dome wordt morgen een test-dance-event gehouden, maar ondertussen hebben verschillende festivals ondanks de onzekerheid voor komende zomer al een datum aangekondigd. Sommige festivals zijn al met de kaartverkoop gestart, andere wachten daar nog mee.

"De fans van ons festival hebben heel enthousiast gereageerd en dat is hartverwarmend", zegt Diederik Broekhuizen van Tropikali Festival. Op 29 augustus moet dat in Amsterdam-Noord plaatsvinden. "Het is een sprankje hoop, dat we straks weer kunnen feesten. Maar iedereen weet, er is geen garantie dat het doorgaat."

Het festival, dat vooral veel mensen uit de lhbt-gemeenschap trekt, verkoopt nog geen kaartjes. "Dat doen we pas als we weten dat het echt doorgaat. We hopen de ultieme knoop door te hakken in april of mei", zegt Broekhuizen.

Soenda Festival in 2019

Voor Soenda Festival, op 28 augustus in Utrecht, konden mensen vorige maand al wel een kaartje kopen. Of eigenlijk een aanbetaling van 10 euro, de rest betalen ze als het doorgaat. In een paar uur was het uitverkocht. "Dat laat zien dat mensen echt heel veel zin hebben in festivals, na meer dan een jaar 'opgesloten' te hebben geleefd", zegt organisator Jasper Coenen.

Met 1.5 meter 'werkt het niet'

Mensen krijgen hun aanbetaling terug als Soenda niet doorgaat. "Alle coronamaatregelen moeten voorbij zijn, wil het doorgaan. Met anderhalve meter gaat het niet werken", zegt Coenen. "Het is nu moeilijk in te schatten of het lukt. De ene week is er positief nieuws, de andere week lijken versoepelingen verder weg. Hugo de Jonge gaf ons deze week weer wat hoop, toen hij zei dat er komende zomer door vaccinaties waarschijnlijk veel mogelijk is."

In hetzelfde weekend eind augustus is ook Reggae Lake Festival in Amsterdam-Zuidoost gepland. "Ik ben heel optimistisch", zegt organisator Ivette Forster. "Als De Jonge zegt dat voor 1 juli iedereen zijn eerste vaccin kan krijgen, dan denk ik, volgens mij gaan 'we' echt gewoon open deze zomer."

Een eerdere editie van Reggae Lake

Mensen kunnen al kaarten kopen, maar het festival promoot dat nog niet. "Als we meer zekerheid hebben, dan pas zeggen we, kom allemaal. De onzekerheid blijft lastig, in mei moeten we het echt wel weten."

Op 14 augustus is Komm Schon Alter gepland, een festival met elektronische muziek voor een wat volwassener publiek in Amsterdam-West. Ook daar een aanbetaling in plaats van een volledig kaartje. "Dat zorgt voor een beetje inkomsten zodat we personeel en freelancers kunnen betalen", zegt organisator Rob Simon. "Richting de bezoeker vinden we het ook prettiger om nu een kleiner bedrag te vragen. Het gaat heel goed met de verkoop, het loopt harder dan in ons beste jaar. Mensen hebben er echt zin in."

Voorzichtig met kosten

De onzekerheid betekent dat festivals voorzichtig zijn met kosten. "We zijn het nog niet echt aan het organiseren, als kleine organisatie kunnen we het aan om dat in korte tijd te doen", zegt Diederik Broekhuizen van Tropikali. "We hebben geen mensen in loondienst en doen alles nu in eigen tijd. Als er groen licht komt vanuit overheid en gemeente, dan gaan we pas echt geld uitgeven en contracten tekenen."

Een eerdere editie van Komm Schon Alter

"Artiesten zijn allemaal megasolidair. Met bijna allemaal kunnen we afspreken: als het niet doorgaat, hoeven we niet te betalen", zegt Rob Simon van Komm Schon Alter. "We maken al wel kosten, maar die zijn nu nog beheersbaar, zoals een geboekte vlucht voor een artiest. We hopen ook gunstige annuleringsafspraken te maken met bijvoorbeeld podiumbouwers en tentverhuurders. Voor veel van hen staat het werk nu stil, dat is triest. Maar ze hebben er ook weinig aan om nu harde aanbetalingen te eisen."

Garantiefonds

Het demissionair kabinet heeft een garantiefonds van minstens 300 miljoen aangekondigd voor evenementen vanaf 1 juli. De festivalbranche kijkt reikhalzend uit naar de details. "We weten nog niet hoe het werkt. Leuk dat het is aangekondigd, maar wat houdt het precies in, voor wie is het bedoeld?" zegt Ivette Forster van Reggae Lake Festival.

Vanwege de onzekerheid maakt Jasper Coenen van Soenda Festival nog geen harde afspraken met leveranciers. "Je kan je nu nergens tegen verzekeren, het garantiefonds van de overheid wordt daarom heel belangrijk. We hebben een goede relatie met onze leveranciers en je houdt ze zo lang mogelijk in optie. Maar op een gegeven moment moeten we bevestigen."

Al betaald

Reggae Lake heeft de geannuleerde editie van vorig jaar 'doorgeschoven' naar dit jaar. "We hebben met alle artiesten van toen de afspraak dat ze nu dit jaar komen", zegt Forster. "We hebben hen vorig jaar ook al betaald, ook sommige leveranciers al."

Wat als festivals pas vanaf september mogen? "Dan verschuiven we het wel weer", zegt Diederik Broekhuizen van Tropikali. "Hopelijk heeft festival locatie NDSM nog een plek in de agenda. Desnoods doen we het op een woensdag, dan nemen mensen maar vrij."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl