NOS Nieuws

Paus aangekomen in Irak voor historisch bezoek, dat ondanks zorgen doorgaat

Paus Franciscus is aangekomen in Bagdad voor zijn vierdaagse bezoek aan Irak. De historische reis - het is de eerste keer dat een paus het land bezoekt - gaat ondanks zorgen over de veiligheidssituatie en de coronapandemie door en bestaat onder meer uit het bezoeken van religieuze locaties en het voormalig IS-bolwerk Mosul.

Op het vliegveld van Bagdad werd de paus ontvangen door de Iraakse premier Mustafa al-Kadhimi, die hem de hand schudde.

Zo kwam de paus aan in Irak:

Eerste Pausbezoek ooit aan Irak

"Ik ben blij om weer op reis te gaan", zei de 84-jarige paus Franciscus in het vliegtuig. "Deze symbolische reis is ook een plicht aan een jarenlang gemarteld land."

De leider van de Rooms-Katholieke Kerk heeft vandaag nog een welkomstceremonie in het presidentieel paleis op de planning staan. Ook brengt hij een bezoek aan een kathedraal.

De paus zei dat hij als "pelgrim van de vrede" naar Irak gaat. Het uitgebreide bezoek van de paus is voor de Iraakse christenen daarom ook van enorme betekenis, zei Vaticaan-correspondent Andrea Vreede eerder al. "De aanwezigheid van Franciscus in de kathedraal van Bagdad, zijn reis naar Mosul in Noord-Irak en de door IS zwaar vervolgde christengemeenschap in Karakosh zijn voor hen een grote troost."

Het is de eerste reis van de paus sinds het begin van de coronapandemie. Hoewel virologen bang zijn dat bij het bezoek de afstandsregels niet goed in acht kunnen worden gehouden, heeft de paus toch besloten om naar Irak af te reizen. De paus en alle medewerkers en journalisten die de paus vergezellen tijdens zijn bezoek, zijn gevaccineerd tegen het coronavirus.

Er zijn ook zorgen over de veiligheid van de paus. Daarom wordt Franciscus extra goed beschermd bij zijn bezoek. Veiligheidsdiensten zijn massaal betrokken bij de beveiliging. De paus rijdt bijvoorbeeld niet in de bekende pausmobiel, maar zit in een gewone auto.

Paus Franciscus is niet de eerste paus die Irak wilde bezoeken. Johannes Paulus II wilde in 2000 ook al een bezoek brengen, maar die reis ging niet door omdat gesprekken daarover met de Iraakse regering vastliepen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl