Suzanne Schulting na de 1.000 meter ANP

Titelverdedigster Suzanne Schulting is uitstekend begonnen aan de WK shorttrack. De topfavoriete bereikte op de eerste dag, waarin alleen kwalificatieraces op het programma stonden, eenvoudig de halve finales op de 1.500 meter.

Ook in de series van de 500 en 1.000 meter reed de 23-jarige Schulting zonder problemen naar de winst.

De kwalificatiedag in Dordrecht leverde zowel bij de mannen als de vrouwen geen grote verrassingen op: Sjinkie Knegt, Itzhak de Laat en Dylan Hoogerwerf plaatsten zich voor de halve finales op de 1.500 meter en de kwartfinales op de 500 en 1.000 meter.

Alle Nederlanders door

De twee andere Nederlandse troeven in het individuele vrouwentoernooi, Selma Poutsma (21) en Xandra Velzeboer (19), kwamen de kwalificatieraces eveneens zonder kleerscheuren door. De twee talenten reden in het kielzog van Schulting naar een halvefinaleplaats op de 1.500 meter.

Schulting, Velzeboer en Poutsma naar halve finales 1.500 meter bij WK shorttrack Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

De drie Nederlandse shorttracksters startten op de 1.500 meter in dezelfde rit, waarin de eerste drie rijdsters (van de vijf) zich plaatsten voor de volgende ronde.

Poutsma tikte nog wel Lucia Filipova aan terwijl ze een bocht aansneed, waardoor de Slowaakse onderuit ging. Na het bekijken van de videobeelden oordeelde de scheidsrechter dat Poutsma geen fout had gemaakt.

Bij de mannen reden De Laat en Knegt in dezelfde kwartfinale. De Laat won de rit en Knegt ging als tweede door. Ook Hoogerwerf reed op de 1.500 meter handig naar de tweede plaats.

Ook foutloos op 500 en 1.000 meter

Ook in de voorrondes van de 500 en 1.000 meter bleven alle Nederlandse schaatsers foutloos. Schulting, Velzeboer (winnares van EK-brons op de 500 meter) en Poutsma reden alle drie naar de winst op de kortste afstand, net als de Nederlandse mannen.

Shorttrackers Knegt, De Laat en Hoogerwerf door naar finaleweekend op WK Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Op de 1.000 meter nam Poutsma, winnares van EK-zilver op die afstand, opnieuw een risico met een gewaagde inhaalactie, maar ook hierbij oordeelde de scheidsrechter dat deze reglementair was.

Dylan Hoogerwerf, de regerend Nederlands kampioen, kwam op de 1.000 meter als derde over de streep. Op basis van zijn tijd ging hij uiteindelijk toch door naar de kwartfinales. De Laat en Knegt hadden geen problemen in hun heat.

Schulting in topvorm

Schulting, regerend wereld- en olympisch kampioene op de 1.000 meter, rekende in een rechtstreeks duel af met haar grootste concurrente, de Italiaanse Arianna Fontana. Fontana ging als tweede door. Ook de andere uitdagers van Schulting, zoals de Russische Prosvirnova en Efremenkova en de Italiaanse Valcepina, maakten geen fouten.

"Ik ben wel in topvorm", zei Schulting na haar laatste kwalificatierace. "Het voelt allemaal heel goed. Het is nu koppie erbij houden en op naar morgen."

Schulting is blij dat de kop eraf is: 'Ik ben wel in topvorm'

Bij de wereldkampioenschappen in Dordrecht wordt dit weekend gestreden om allroundtitels en om wereldtitels per afstand. Er is geen publiek aanwezig in de hal en de schaatsers moeten een steng coronaprotocol volgen. Op de eerste dag van de WK shorttrack stonden in totaal 46 kwalificatieraces op het programma.

Schulting verdedigt haar allroundtitel, maar is ook op de 1.000 meter de regerend wereldkampioene.

Knegt geeft zichzelf een 6,5

Voor Knegt is het zijn eerste WK sinds hij gerevalideerd is van de ernstige brandwonden die hij twee jaar geleden opliep. De 31-jarige Fries had op de 1.500 meter last van een botte schaats, vertelde hij na afloop. Knegt beoordeelde zijn eerste dag bij de WK met "een stabiele 6,5".

De Laat, die bij de EK in januari het brons pakte in het eindklassement, keek tevreden terug op de dag. "Overal als eerste door, een dikke duim denk ik."

Bekijk hieronder in de carrousel de interviews met Knegt en De Laat.

Zaterdag en zondag werken de schaatsers via de kwart- en halve finales toe naar de finales, waarin de wereldtitels op het spel staan. In de A- en B-finales zijn dan ook punten te verdienen voor het allroundklassement.

Er worden dit weekend veel races verreden bij de WK in Dordrecht. Bekijk onderstaande video voor een uitleg van het toernooi:

De shorttrackpuzzel: zo worden de WK-medailles verdeeld in Dordrecht

Zaterdag komen de Nederlandse schaatsers opnieuw in actie op de 1.500 en de 500 meter. Dan staan ook de halve finales van de aflossing op het programma.

Zondag worden de finales op de 1.000 meter en de aflossing verreden. Dan staat ook de superfinale op het programma, waarin punten voor het allroundklassement te verdienen zijn.

Bekijk hieronder het programma op zaterdag en zondag:

Topfavoriete Schulting, die in januari al de Europese titel veroverde, kon voor de start van de WK al veel van haar concurrenten wegstrepen. De schaats(st)ers uit Zuid-Korea, Japan en China zijn vanwege het coronavirus niet afgereisd naar Dordrecht. Ook de Canadese Kim Boutin, in 2019 goed voor het brons in het eindklassement, doet niet mee.

De Duitse Anna Seidel, in januari goed voor zilver bij de EK, kwam deze week zwaar ten val en moest zich op het laatste moment afmelden.

Van de toptien van 2019 zijn dit WK nog vier vrouwen en vier mannen over NOS

STER reclame