Beeld van een beveiligingscamera van het restaurant op de Beethovenstraat in Amsterdam
NOS NieuwsAangepast

Levenslang voor huurmoordenaar die toesloeg in Amsterdam en Boedapest

Hongaarse rechters hebben een man met de Hongaarse en de Servische nationaliteit veroordeeld tot levenslang voor twee liquidaties in 2018. De moorden in Amsterdam en Boedapest waren drugsgerelateerd, meldt de Europese justitieorganisatie Eurojust.

In Amsterdam ging het om een liquidatie op klaarlichte dag in een restaurant. Daar schoot de man in juli 2018 een Kroatische drugshandelaar dood. Op beelden is te zien hoe hij daarna rustig naar buiten liep. Klanten, onder wie ook een vrouw met een kinderwagen, maakten zich ondertussen in paniek uit de voeten.

Het Parool schrijft over de wonderlijke outfits van de huurmoordenaar: tijdens de liquidatie draagt hij een hawaïshirt en een hoedje, op de vlucht wisselt hij die om voor een witte korte broek en een knalgeel shirt. Daardoor was hij op beelden duidelijk te herkennen.

Europese aanhoudingsbevelen

De man werd twee jaar geleden in de Tsjechische hoofdstad Praag gearresteerd met de hulp van Eurojust. Hij was vermomd door Europa gereisd met valse identiteitspapieren.

Op dat moment waren er verschillende Europese aanhoudingsbevelen tegen hem uitgevaardigd. Ook lag er een internationaal aanhoudingsbevel uit Servië. Daar wordt hij verdacht van nog een liquidatie in 2019, in Belgrado.

Eurojust hielp de betrokken landen onder meer bij het uitwisselen van bewijsmateriaal. In overleg werd besloten om de man uit te leveren aan Hongarije, zodat hij daar voor de rechters kon verschijnen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl