Dusan Tadic viert zijn treffer met Jurriën Timber Proshots

Ajax heeft zich zonder al te veel moeite geplaatst voor de bekerfinale van 18 april, waar Vitesse de tegenstander zal zijn. In het Abe Lenstra Stadion werd sc Heerenveen probleemloos met 3-0 verslagen. Het wordt voor Ajax de 26ste finale van de beker. Negentien keer werd de eindstrijd gewonnen, de laatste keer in 2019.

Ajax-trainer Erik ten Hag moest het doen zonder de geschorste Devyne Rensch en Nico Tagliafico. Noussair Mazraoui ontbrak nog altijd vanwege een blessure. Zodoende speelde Jurriën Timber rechtsback. Ook spits Brian Brobbey was er niet bij vanwege een blessure.

De Amsterdammers zetten Heerenveen vanaf de aftrap gelijk onder druk. De Friezen kwamen er niet aan te pas en zagen Sébastien Haller al snel uit een volley overschieten na een slim balletje van Dusan Tadic.

De tweede kans was wel raak voor Ajax. Uit een voorzet van Antony kopte Davy Klaassen na achttien minuten raak.

Kansen

Na de openingstreffer kwam Heerenveen iets meer aan voetballen toe, zonder daarbij echt kansen te creëren. De Friezen zagen nog een geplaagd schot van Antony net naast gaan, waarna ook Klaassen over het doel schoot.

Ajax dacht nog voor rust op 2-0 te komen via opnieuw Klaassen, maar bij de assist maakte Tadic hands, zo oordeelde de VAR. Een boogbal van Heerenveen-speler en oud-Ajacied Siem de Jong belandde aan de andere kant op het doel van Maarten Stekelenburg.

Dusan Tadic (r) in duel met oud-Ajacied Lasse Schöne Proshots

Zonder de licht geblesseerde Daley Blind, die was achtergebleven in de kleedkamer, was het spelbeeld na rust hetzelfde. De Amsterdammers moesten het echter al ook snel doen zonder Klaasen. De middenvelder verstapte zich op een polletje en werd uit voorzorg vervangen door Mohammed Kudus.

De Ghanees werd niet veel later in het zestienmetergebied neergehaald door Pawel Bochniewicz, waarna aanvoerder Tadic vanaf elf meter de kans benutte en Ajax onberispelijk op 2-0 schoot.

Eén op één

Nog geen minuut later had Mitchell van Bergen de mogelijkheid om de marge weer terug te brengen tot één. De aanvaller kwam oog in oog te staan met Stekelenburg, maar schoot tegen de doelman op. Niet lang daarna kregen Haller en Antony de kans om de derde van Ajax te maken, maar beiden faalden.

Invaller David Neres lukte het wel om de 3-0 achter doelman Erwin Mulder te schieten, nadat hij was ontsnapt aan buitenspel. Ajax nam vervolgens gas terug in het laatste kwartier en speelde het duel gecontroleerd uit.

Statistieken

STER reclame