Keith Bakker tijdens de behandeling van de zaak, vorige maand
NOS NieuwsAangepast

4,5 jaar cel voor Keith Bakker voor verkrachten minderjarig meisje

Voormalig verslavingsgoeroe Keith Bakker is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 4,5 jaar wegens verkrachting van een minderjarig meisje. Hij hielp haar met haar eetstoornis.

De rechter acht bewezen dat Bakker (60) het meisje misbruikte vanaf haar 16e. Het contact ontstond na afloop van een kerkdienst in 2016. Vanaf het moment dat het meisje bij Bakker thuiskwam, ging hij steeds verder met de seksuele handelingen, concludeert de rechtbank.

De voormalige verslavingsgoeroe zegt dat de seksuele relatie pas begon toen het meisje 18 was geworden, maar de rechtbank gelooft dat niet. "Ze was financieel en emotioneel volledig afhankelijk van u", aldus het vonnis. "Het slachtoffer raakte volledig geïsoleerd."

Geen tbs

De straf is lager dan de eis van het Openbaar Ministerie. Dat had zes jaar cel, tbs met dwangverpleging en een beroepsverbod van dertien jaar geëist.

De rechtbank legde geen tbs op. Uit psychologische onderzoeken blijkt dat Bakker weliswaar een persoonlijkheidsstoornis heeft, maar die heeft niets te maken met het zedendelict, zegt de rechter. Daarvoor wordt hij volledig toerekeningsvatbaar geacht.

Verder krijgt Bakker niet opnieuw een beroepsverbod. Wel moet hij voor het overtreden van zijn lopende beroepsverbod een schadevergoeding betalen van 88.500 euro.

Heksenjacht

Bakker bestrijdt de aantijgingen en reageerde boos in de rechtbank. Hij noemde de uitspraak "middeleeuws".

Voorafgaand aan de uitspraak was op zijn website een verklaring geplaatst over de zaak. "Naar mijn mening blijft dit spektakel niets meer dan een heksenjacht gericht op mij, aangevoerd door het OM en ondersteund door de media."

In de online verklaring beticht Bakker het meisje en haar ouders ervan dat ze valse getuigenissen hebben afgelegd. Ook zegt hij het vonnis te gaan aanvechten, "desnoods tot aan de hoogste rechters in Europa".

Herhaling van 2012

Justitie noemde de zaak eerder "een vrijwel exacte herhaling" van een zaak uit 2012. In dat jaar werd Bakker veroordeeld tot vijf jaar cel wegens verkrachting van drie meisjes die hij behandelde voor hun verslaving. Ook kreeg hij een beroepsverbod van tien jaar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl