NOS Nieuws

Deepfake-achtige app brengt oude portretten 'echt bizar' tot leven

Een nieuw computerprogramma maakt bewegende animaties van mensen op oude foto's of schilderijen. Het doet een beetje denken aan de bewegende personen in de fotolijstjes bij Harry Potter. Op sociale media delen mensen de resultaten.

Zo is te lezen dat Martin het bijzonder vindt om zijn in 1821 geboren voorouder in klederdracht te zien rondkijken:

Het gaat om het programma Deep Nostalgia, dat gebruik maakt van zogeheten deep learning-technologie. Daarbij leert een computer aan de hand van talloze berekeningen hoe een gezicht 'tot leven' kan worden gewekt. Het is dezelfde techniek waarmee deepfakes worden gemaakt: nepvideo's van personen die iets lijken te zeggen wat ze nooit hebben gezegd, maar die amper nog van echt te onderscheiden zijn.

Privacy

Aan het gebruik van dit soort programma's kleven risico's op het gebied van privacy. Zo waarschuwden experts twee jaar geleden voor het gebruik van FaceApp. Die app gebruikte foto's om mensen tientallen jaren ouder te laten lijken.

Met de proefversie van Deep Nostalgia kunnen gebruikers familiefoto's en -schilderijen omzetten in een korte video. Daarbij is het belangrijk dat de uploader ook de rechthebbende partij van de afbeelding is, als het portretrecht nog niet is verjaard. Het programma kan ook gebruikt worden om historische figuren te zien lachen en fronsen, of in ieder geval die illusie over te brengen.

De Britse acteur Ian McKellen bracht dichter Oscar Wilde tot leven. Daaronder is raadpensionaris Johan de Witt te zien:

Behalve oude schilderijen en portretten worden voor de grap ook geanimeerde personen uit films of games door het programma gehaald. Hier is bijvoorbeeld het resultaat te zien van een animatie gemaakt van de cover van de game World of Warcraft.

Zoals lachen op foto's nu de norm is, zo was het vroeger juist ongebruikelijk. De meeste 19e-eeuwers stonden vrij neutraal of soms zelfs wat nors op portretten. Het programma biedt een manier om te zien hoe ze er uit hebben gezien vlak voordat zo'n foto werd genomen:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl