Volle terrassen vanmiddag op de Ginnekenmarkt in Breda tijdens een landelijke protestactie
NOS NieuwsAangepast

Horecaondernemers zetten uit protest terras buiten, meeste gaan niet open

Veel horecaondernemers hebben vandaag hun terras buiten gezet uit protest tegen de coronamaatregelen. Ze voeren daarmee actie tegen de sluiting van de horeca sinds half oktober.

Afdelingen van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) hebben hun leden opgeroepen tot een ludiek protest. Op veel plaatsen is het niet de bedoeling dat mensen op het terras gaan zitten.

Een ondernemer aan de Amsterdamse Nieuwmarkt luisterde daar niet naar. Klanten waren welkom voor een kopje koffie:

terrassen op verschillende plekken open

"We roepen op: ga alsjeblieft niet open. Met de gemeente Tilburg zijn we goed in gesprek en we kiezen ervoor niet de wet te overtreden", zegt de lokale KHN-voorzitter Tim Wijdemans tegen Omroep Brabant. "Bijna alle ondernemers in het centrum doen mee. Dit is de eerste keer dat we in Tilburg zo verenigd zijn."

Vol terras

In Breda zijn sommige terrassen symbolisch om 12.05 uur opengegaan. Ook café-eigenaar Johan de Vos, tevens vice-voorzitter van de lokale KHN-afdeling, opende zijn zaak en hij bediende ook klanten op zijn volle terras, wat tegen de regels is. Na overleg met de gemeente heeft hij zijn terras weer gesloten. Stoelen zijn op elkaar gestapeld en tafels zijn ondersteboven gezet. "We hebben een statement afgegeven en hebben laten zien dat we op een verantwoorde manier kunnen opengaan", zei De Vos.

De gevel en het terras van het café werden vannacht besmeurd met ketchup en er waren pamfletten aangebracht met teksten als "opengaan = bloed aan je handen".

Teksten op de geval van het café

De Vos spreekt van een "treurige actie". "Toen ik vanmorgen bij mijn zaak aankwam, trof ik het zo aan. Het is treurig dat we op zo'n erg punt zijn gekomen dat dit gebeurt." Hij zei er meteen bij wel 'gewoon' open te gaan. "Dit betekent helemaal niets. Het is zonde van de ketchup, die had ik liever gebruikt voor een tosti."

Op andere plekken in het land zijn het vooral ludieke acties. Zo hebben Friese horecaondernemers terrassen op zijn kop neergezet.

Eén ondernemer toch even open

Ook horecaondernemers aan de Nieuwmarkt in Amsterdam hadden aangekondigd mee te doen aan de actie. Daar opende slechts één ondernemer zijn terras. "Hij is teleurgesteld in zijn collega's. Volgens hem zijn ze bang voor een boete van 4000 euro en voor het verliezen van hun vergunning", zei verslaggever Roel Pauw. Nadat de ondernemer een waarschuwing had gekregen van boa's, besloot ook hij zijn zaak weer te sluiten.

Demissionair minister Grapperhaus van Justitie had vorige week aangekondigd dat horecaondernemers die vandaag hun zaak openen op een boete kunnen rekenen. Zijn collega De Jonge toonde begrip voor ondernemers die het onterecht vonden dat volle parken wel worden toegestaan, maar gaf aan dat na de vorige week aangekondigde versoepelingen er geen ruimte is om nu nog meer te doen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl