Boris Johnson, premier van Groot-Brittannië AFP

De Britse regering reserveert ruim drie miljoen euro om de haalbaarheid te onderzoeken van een WK voetbal in Engeland, Wales, Schotland, Noord-Ierland en Ierland. Bovendien hoopt premier Boris Johnson komende zomer op meer EK-duels in Engeland, als andere gastlanden vanwege de coronapandemie hun zaken niet op orde krijgen.

Op dit moment staan er zeven duels van het Europees kampioenschap gepland in Londen, waaronder de twee halve finales en de finale.

Het EK zou oorspronkelijk in dertien landen worden gespeeld, maar België is in een eerder stadium al afgehaakt door problemen rond een nieuw te bouwen stadion in Brussel. Begin april wordt duidelijk of de overige twaalf landen, waaronder Nederland, onder de huidige omstandigheden in staat zijn hun toegewezen duels te organiseren.

'Voetbal naar huis brengen'

Groot-Brittannië gaat op dit moment aan kop wat betreft het aantal coronavaccinaties. Johnson presenteerde afgelopen maand een routekaart, die aangeeft hoe de Britten de komende weken en maanden steeds meer hun normale leven terugkrijgen.

"We willen het voetbal in 2030 naar huis brengen", zegt Johnson in The Sun over de plannen voor een gezamenlijk WK. "Groot-Brittannië is de thuisbasis van het voetbal. Het zou geweldig zijn voor het land. Dit is de juiste plaats en de juiste tijd."

2019: Boris Johnson tijdens de verkiezingscampagne als keeper bij een jeugdwedstrijd AFP

Engeland veroverde in 1966 voor eigen publiek de wereldtitel. In 1996 werd er sindsdien nog een Europees kampioenschap gehouden, waarop de Engelsen in de halve finales sneuvelden tegen de latere winnaar Duitsland.

Het komende WK is al toebedeeld aan Qatar, in 2026 wordt het toernooi gehouden in Canada, de Verenigde Staten en Mexico.

De FIFA heeft overigens nog geen groen licht gegeven voor automatische deelname van alle drie de gastlanden. Gezien de uitbreiding van het wereldkampioenschap van 32 naar 48 landen vanaf 2026 lijkt die kans overigens wel zeer aannemelijk.

STER reclame