NOS Voetbal

Hiddink en Van Hanegem niet blij met spel PSV en Feyenoord: 'Het doet pijn'

Hiddink en Van Hanegem zien onvrede in coronacrisis: 'Of ik een wappie ben?'

"Nou, ben je hier naartoe gekomen om dat soort trutvragen te vragen?" Hij is onlangs 77 jaar geworden, maar er mag geen misverstand over bestaan: Willem van Hanegem is nog net zo scherp als in z'n beste jaren.

Het is een frisse ochtend op de golfbaan in het Noord-Hollandse Spaarnwoude. Naast Van Hanegem zit nog zo'n kwieke zeventiger: Guus Hiddink, momenteel bondscoach van het nationale team van Curaçao.

Het gesprek met verslaggever Joep Schreuder gaat natuurlijk over voetbal, maar ook over de coronacrisis, golf, krentenbrood en vaccineren. Van Hanegem: "Of ik me laat prikken? Ja, door een mug..."

'Veel dichter bij Ajax'

Met pijn in het hart kijken ze naar de verrichtingen van hun favoriete clubs. Het valt niet per se mee wat Feyenoord en PSV de laatste tijd laten zien.

Hiddink was, verdeeld over twee periodes, meer dan zeven jaar succesvol trainer in Eindhoven. Hij gaat nog af en toe langs bij PSV. "Het is leuk om met die mensen te praten. Dan gaat het over de manier van spelen."

Over de speelwijze onder coach Roger Schmidt is Hiddink niet onverdeeld enthousiast. "Het is altijd wel verfrissend, een andere man na zo veel jaren. Maar je moet oppassen dat je wel je eigen cultuur bewaart. Je kan niet in één keer rigoureus veranderen."

Ook Van Hanegem is kritisch op PSV. Het vele rouleren van Schmidt kan zijn goedkeuring niet wegdragen. "Hij heeft toch geweldige spelers tot zijn beschikking? Als hij daar elke wedstrijd mee speelt, had-ie veel dichter bij Ajax gestaan."

'Niet vrolijk'

Dan Feyenoord, dat in de strijd om de tweede plaats vandaag hoopt aan te haken bij PSV en AZ. "Het doet pijn", zegt Van Hanegem over de recente prestaties van de Rotterdammers. "Niet alleen omdat het mijn club is, maar ook als voetballiefhebber."

De terugval van Feyenoord laat wellicht zien dat ook de ervaren Dick Advocaat niet meer uit het elftal kan halen dan erin zit. Van Hanegem: "Hij wil op een manier spelen waar ik sowieso niet gek op ben. En daar word je niet vrolijk van."

En dan, met hetzelfde venijn als aan het begin: "Was dat wat je wilde horen?"

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl