Ajax-jongeling Timber leert vooral van zijn moeder: 'Ze heeft er kijk op'

Als Jurriën Timber na een wedstrijd van Ajax z'n auto heeft geparkeerd en de sleutel in het slot van de voordeur steekt, weet hij al wat er gaat komen. Zoals altijd volgt er dan eerst een nauwkeurige evaluatie door zijn moeder.

"Als ik weer thuis ben, hoor ik mama de wedstrijd analyseren. Soms is dat goed, soms wat minder goed. Maar ze is wel altijd eerlijk", vertelt de 19-jarige verdediger. "M'n moeder is best kritisch. Dat is ze altijd al geweest. Maar ze is ook supertrots, hoor."

Leren van Bogarde

Het kan bijna niet anders of mama Timber heeft de laatste tijd vooral complimenten voor de prestaties van haar zoon. Vrijwel geruisloos heeft Jurriën zich bij Ajax in de basis gespeeld, ten koste van Perr Schuurs.

Dat betekent niet dat hij zich al een vaste waarde voelt. "Ik merk wel dat de trainer vertrouwen in me heeft. Dus moet ik scherp blijven en constant presteren. Daar moet ik me op focussen."

Timber heeft veel baat bij de samenwerking met Winston Bogarde. De voormalig verdediger, nu assistent van trainer Erik ten Hag, leert hem de fijne kneepjes van het vak. "Ik kijk met Bogarde veel naar videobeelden. Hij probeert me beter te maken."

Voor een jonge speler kan de strenge Bogarde een behoorlijk imposante verschijning zijn. "Op het veld is hij hard en straight, maar als we naar beelden kijken, is hij rustig en kritisch", aldus Timber.

De gebroeders Timber

Wie het bij Ajax over Jurriën Timber heeft, noemt al snel de naam van zijn tweelingbroer Quinten. Jarenlang speelden de Timbers, die in 2014 de jeugdopleiding van Feyenoord verruilden voor die van Ajax, samen in hetzelfde team.

Waar Jurriën inmiddels is doorgebroken in het eerste elftal, speelt zijn broer nog voor Jong Ajax. "Quinten heeft een andere ontwikkeling dan ik. Hij is ook even geblesseerd geweest en speelt bovendien op het middenveld. Het is op zijn positie lastiger om door te breken."

Jurriën (rechts) en Quinten Timber met de kampioensschaal van Ajax onder 19 in 2019 ProShots

"Dit is de eerste keer dat we niet bij elkaar in het team zitten", vervolgt Timber. "Dan besef je wel hoe speciaal het was om al die tijd samen te spelen. Het zou mooi zijn als we ooit samen in de Arena kunnen staan."

'Binnen mijn circle'

Tot die tijd richt de jongste van de gebroeders Timber zich op zijn eigen ontwikkeling. Hij trekt zich naar eigen zeggen weinig aan van het commentaar van de buitenwereld. "Ik richt me niet op de media ofzo. Ik houd het allemaal best klein, binnen m'n circle."

En in die kleine wereld is vooral die ene mening van belang. "Ik luister eerder naar kritische woorden van m'n moeder dan naar kritische woorden in de media. Ze volgt het voetbal al heel lang. Dus ze heeft er wel kijk op."

STER reclame