Jurriën Timber en Quinten Timber op trainingskamp in De Lutte Ajax

Ze zijn tweeling, talentvol, verdediger en middenvelder en spelen bij Ajax. De nieuwe broertjes De Boer? Voorlopig bestaat het voetballeven van Jurriën en Quinten Timber nog uit zo hard mogelijk op de deur kloppen bij Erik ten Hag, hopend op speeltijd in het eerste.

De net 18-jarige tweelingbroers gaat dat deze voorbereiding overigens aardig af. Rechtsback Jurriën Timber profiteerde volop van de afwezigheid van Afrika Cup-ganger Noussair Mazraoui, met als voorlopig hoogtepunt zijn winnende goal tegen Watford (2-1), een knappe kopbal in de verre hoek.

Broer Quinten Timber had op het middenveld meer concurrentie en werd niet meegenomen naar het trainingskamp in Oostenrijk, maar speelde daarvoor tegen Quick '20, Aalborg en Anderlecht telkens de gehele tweede helft.

Feyenoord

Dat de Timbers gelijktijdig mogen proeven aan Ajax 1 past naadloos in hun nog prille loopbaan. "We zijn altijd samen, hebben nooit ruzie en vertellen elkaar alles", klonk het een jaar geleden in een interview op de clubwebsite.

Quinten Timber en Jurrien Timber vieren de landstitel met Ajax onder 19 jaar Pro Shots

Dat 'altijd samen zijn' geldt zeker binnen de lijnen. Op 4-jarige leeftijd begonnen bij het Utrechtse DVSU werden Jurriën en Quinten Timber al snel gescout door Ajax, hun favoriete club. Op hun zesde kwam het van een transfer. Naar Feyenoord.

Feyenoord?! Dat zat zo: broer Dylan werd begeerd door de Rotterdammers, die ook nog wel plek hadden voor de talentvolle tweeling. "We zijn met z'n drieën naar Feyenoord gegaan, want dat was makkelijker voor mijn moeder", verklaarde Quinten later.

En moeder Timber kon wel wat hulp gebruiken. Ze voedde haar vijf zoons praktisch alleen op, nadat de vader van haar kinderen het gezin verliet en naar Curaçao verhuisde. "Daarna hebben we hem niet meer gezien", aldus Jurriën.

In 2014 stapten de gebroeders Timber over naar Ajax. Gezamenlijk, uiteraard. En toen ze daar begin vorig jaar - wederom tegelijkertijd - hun handtekening zetten onder hun eerste profcontract, besloten ze beiden hun naam te veranderen.

Noa Lang , Jurriën Timber en Ryan Gravenberch op trainingskamp in Oostenrijk Pro Shots

Tot dat moment droegen ze nog de achternaam van hun vader, Maduro. Dat werd dus Timber, de naam van hun moeder. "Omdat we meer voelen bij de familie Timber", licht Quinten die beslissing toe. "We vonden dit een mooi eerbetoon aan onze moeder. Zij en de hele familie waren heel trots."

Samen wonnen ze vorig jaar het EK met het Nederlands elftal onder 17. Samen dromen ze ook van een toekomst in het 'grote Oranje'. En die vergelijking met Frank en Ronald de Boer? Die horen ze vaak. "Dan lachen we. Maar stiekem denken we: wij zijn gewoon de nieuwe Timbers."

STER reclame