Saudi-Arabië verwerpt Khashoggi-rapport, Biden kondigt 'grote verandering' aan
"Foutief en onacceptabel", met die bewoording verwerpen de autoriteiten van Saudi-Arabië het Amerikaanse rapport over de moord op journalist Khashoggi. Daarin wordt kroonprins Mohammed genoemd als eindverantwoordelijke voor die moord.
President Biden van de VS heeft in een interview aangekondigd dat de relatie tussen de twee landen op het punt staat te veranderen. Biden refereerde daarbij aan zijn telefoongesprek gisteren met de Saudische koning Salman.
"Ik maakte duidelijk dat de regels gaan veranderen", zei hij in het interview met Univision. Biden stelt dat hij vandaag en maandag "significante veranderingen" bekend zal maken. "We gaan ze aansprakelijk stellen voor mensenrechtenschendingen."
Verantwoordelijk, maar nog geen straf
Ondanks de conclusies in het rapport van de Amerikaanse inlichtingendiensten is MBS, zoals de kroonprins ook bekendstaat, vooralsnog geen sancties opgelegd door de VS. In tegenstelling tot tientallen andere bij de zaak betrokken Saudiërs.
Het rapport stelt dat MBS toestemming moet hebben gegeven voor de operatie waarbij de journalist werd vermoord. Dat wordt onder meer gebaseerd op de betrokkenheid van een topadviseur en andere naasten van MBS bij de moord. Daarbij heeft de kroonprins absolute controle over de veiligheidsdiensten en heeft hij vaker dissidenten het zwijgen op laten leggen, staat in het rapport.
'Geen smoking gun'
Maar, concluderen Saudische koningshuisgezinde commentatoren: "Er is geen smoking gun." Een ander voegt daar aan toe: "Dit kleine rapport bewijst vooral dat er geen hard bewijs is tegen de kroonprins. Lokale kranten hebben niet over het onderzoeksrapport geschreven. Vlak na de publicatie van het document vandaag ging in Saudi-Arabië de hashtag 'Wij zijn allemaal Mohammed Bin Salman' rond.
VN-mensenrechtenrapporteur Agnes Callamard roept de VS op sancties in te stellen tegen Bin Salman. "Ik doe een beroep op de VS en de internationale gemeenschap om stappen te zetten tegen de voortdurende misdaad tegen Khashoggi en zijn geliefden", zegt Callamard. "Om ervoor te zorgen dat alle daders verantwoordelijk worden gesteld en om toekomstige moorden op journalisten te voorkomen."
'Neprechtszaken'
Saudi-Arabië houdt vol dat de daders van de moord op Khashoggi al zijn gestraft. Een groep mannen zou volledig op eigen houtje de journalist hebben omgebracht, is de officiële lezing. Doodstraffen voor de schuldig bevonden mannen werden vorig jaar uiteindelijk omgezet in celstraffen oplopend tot twintig jaar.
"De internationale gemeenschap moet niet toestaan dat het medeplichtig blijft aan neprechtszaken", refereerde de VN-rapporteur aan deze processen.
De kans dat de VS alsnog strafmaatregelen invoert tegen de kroonprins is volgens analisten erg klein. Daarvoor is Saudi-Arabië een te belangrijke bondgenoot van de Verenigde Staten, zowel op het gebied van de handel in olie en wapens als in de strijd tegen de invloed van regionale grootmacht Iran.