Mike Teunissen AFP

Wanneer zaterdag het klassiekerseizoen wordt geopend met Omloop Het Nieuwsblad, zit renner Mike Teunissen met zijn been in een brace op de bank. De klassiekerspecialist van Jumbo-Visma blijkt tijdens zijn val van vorige week tijdens een trainingskamp een scheur in zijn een van zijn bovenbeenspieren te hebben opgelopen.

Daardoor kan er een streep door de grote voorjaarsklassiekers, weet Teunissen tot zijn spijt.

Teunissen: 'Het voorjaar dat weer in het water valt, dat is ontzettend frustrerend'

"Als je gaat rekenen... het is nog zesenhalve week tot de laatste koers van het voorjaar. Het zou mooi zijn als ik tegen die tijd gewoon fit kan zijn, maar het is de vraag of het reëel is om dan nog iets van een koers te gaan rijden. We zijn aan het kijken wat wel weer kan. Dan zal ik waarschijnlijk in mei instromen in een trainingskamp of koers."

Teunissen, in 2019 de eerste Nederlandse geletruidrager in de Tour de France in dertig jaar, ging vorige week tijdens het trainingskamp van de ploeg op Tenerife hard onderuit nadat hij over een steen was gereden. Nu is duidelijk wat de schade is.

Zondag is Kuurne, volgende week Strade Bianche: iedere week een nieuwe kwelling, een bevestiging dat ik niet ben waar ik zou moeten zijn.

Mike Teunissen

"Een van mijn bovenbeenspieren blijkt ingescheurd te zijn. Niet dat 'ie helemaal door is, maar er zat wel een flinke scheur in. Die hebben ze aan elkaar gehecht, operatief. Verder is er niet zo heel veel aan de hand, behalve dat ik er niet zo veel kracht en strekking op kan zetten. Dat vergt een aantal weken", legt Teunissen uit.

"Ik moet nu een brace dragen, mag mijn knie maar tot dertig graden buigen. Dat is vrij weinig, dus zelfs wandelen zit er nu niet in. Zoals het er nu uitziet kan ik volgende week wel een fietsbeweging gaan maken. Een week sneller dan de prognose. Maar dan alsnog..."

Vloeken

Teunissen klinkt opgewekt in het skypegesprek, maar dat was de afgelopen dagen zeker niet altijd zo.

"Ik heb natuurlijk een aantal dagen gehad waarin ik vrij gefrustreerd was en flink kon vloeken. Deze blessure en het voorjaar dat weer in het water valt, dat is ontzettend frustrerend. Ik denk dat niet veel mensen doorhebben wat het inhoudt om dit in deze periode van je carrière mee te moeten maken."

"Aan de andere kant: vanaf het moment dat we weer plannen gingen maken, heb ik daar m'n hoop op gevestigd. Kijken wat er wel kan, in plaats van wat er niet kan. Hier stop ik nu mijn frustratie en energie in. Ik kom net bij de fysio vandaan en daar waren ze vrij optimistisch over hoe het ging. Dat stemt mij dan ook wel weer hoopvol, dus het humeur is weer goed."

Teunissen over spierblessure: 'Ik zou liegen als ik zou zeggen dat het goed was'

Teunissen miste vorig jaar ook een groot deel van het seizoen. Niet alleen vanwege het coronavirus, maar ook door - alweer - een val op een trainingskamp waaraan hij een knieblessure overhield. Hij keerde pas in september terug en reed nog vier koersen, maar het was te laat om nog in vorm te raken.

Mini-stapjes

"Nu begint zaterdag Het Nieuwsblad en dan zit je op de bank een beetje te kijken hoe die jongens het doen, waar ik eigenlijk tussen had moeten zitten."

"Zondag is Kuurne-Brussel-Kuurne, die week daarna Strade Bianche: iedere week is het een nieuwe kwelling, een bevestiging dat ik niet ben waar ik zou moeten zijn", baalt Teunissen, die het gesprek wel positief afsluit. "Het gaat met mini-stapjes vooruit, dus dat geeft wel moraal."

STER reclame