AFP
NOS Sport

IOC: Brisbane is voorkeurskandidaat Olympische Spelen 2032

De kans is groot dat de Olympische Spelen van 2032 in Australië worden gehouden. De Australische stad is de zogenaamde voorkeurskandidaat voor de organisatie van de Olympische Spelen in 2032. Dat maakte het Internationaal Olympisch Comité (IOC) vandaag bekend na een bijeenkomst van het dagelijks bestuur in Lausanne. Het betekent dat een speciale commissie van het IOC nu "gerichte gesprekken" gaat voeren met Brisbane.

De voorkeur voor Brisbane is een tegenvaller voor de Duitse regio Rijn-Roergebied, die heel serieus een bid op de Spelen van 2032 overweegt. Voorzitter Alfons Hörmann van het Duits olympisch comité liet weten dat de regio de kandidaatstelling wil doorzetten. In september van dit jaar is een volksreferendum gepland tegelijkertijd met de federale verkiezingen in de deelstaat Noordrijn-Westfalen.

Andere steden die interesse hebben getoond voor het binnenhalen van de Zomerspelen in 2032 zijn Jakarta, Doha, Istanbul, Boedapest, New Delhi, Sint-Petersburg en Chengdu.

De laatste keer dat Australië de Zomerspelen organiseerde was in 2000. Sydney was toen de gaststad.

Omkoping voorkomen

Het IOC heeft het systeem van voorkeurskandidaten ingevoerd om te voorkomen dat steden die een bid uitbrengen grote hoeveelheden geld uitgeven om zich te profileren. In het verleden leidde dat ook tot omkoping van IOC-leden.

De door de coronapandemie uitgestelde Spelen van Tokio zijn voorzien voor deze zomer. Parijs organiseert de Spelen van 2024, terwijl Los Angeles al weet dat het de Spelen van 2028 mag houden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl