Danny Buijs in een fel onderonsje met Edgar Davids
NOS Voetbal

Buijs: 'Trainer van Feyenoord niet meer een droom die per se uit moet komen'

Danny Buijs hoeft niet zo nodig trainer van Feyenoord te worden. Als kind van de Rotterdamse club lijkt de jonge coach (38) die momenteel FC Groningen naar de subtop stuwt een serieuze kandidaat om in de toekomst het roer over te nemen in De Kuip, maar dat ligt toch even anders.

"Los van dat ik bij Feyenoord speelde, was ik vooral een extreme supporter", vertelt Buijs. "Ik heb een periode gehad dat ik er wel heel heftig in zat."

Buijs leefde voor Feyenoord. Hij kende de club in alle geledingen. Sloeg als trouwe seizoenkaarthouder jarenlang geen wedstrijd over, tot hij op een dag zelf het shirt van het eerste mocht aantrekken. Met als hoogtepunt de bekerwinst in 2008.

'Had kwaliteit en talenten wel'

"Ik was niet goed genoeg", zegt Buijs in alle oprechtheid. "Ik denk wel dat ik de kwaliteiten en het talent had om het goed genoeg te laten worden. Maar mentale begeleiding was in die tijd beperkt. Ik denk dat ik daar heel veel baat bij had kunnen hebben."

Los daarvan, de liefde voor Feyenoord is altijd gebleven. Mooie herinneringen voeren altijd de boventoon. En worden weer aangewakkerd als Buijs zijn oude liefde treft, zoals woensdagavond.

Bekijk hieronder het volledige interview met Danny Buijs:

Buijs en zijn liefde voor Feyenoord: 'Periode gehad dat ik er heel heftig inzat'

"Dan komen er heel veel mooie herinneringen naar voren, omdat ik een heel groot deel van mijn leven dagelijks met de club bezig was. Ook nog in een periode dat je gevormd wordt."

"Als Feyenoord bepaalde wedstrijden had verloren, riep dat zo veel emoties op", vervolgt Buijs. "Je kon ruzies krijgen, je kon huilen."

Scherpe randjes

De scherpe randjes gingen eraf toen Buijs zelf doorbrak als profvoetballer. Zijn lange carrière leidde hem ook langs onder meer Excelsior, Groningen, ADO Den Haag en Sparta. Maar pas na het voetbal is hij echt gaan beseffen wat hem dwarszat.

"Ik had heel veel moeite om die verantwoordelijkheid op een goeie manier een plekje te geven, daarom ben ik mezelf soms voorbijgelopen", zegt hij over zijn Feyenoord-tijd. "Als het dan niet lekker loopt, ga je je verstoppen."

"Omdat je bang bent cruciale fouten te maken. Omdat je niet wilt dat de mensen die je lief hebt, waar je lief en leed me hebt gedeeld, dat je die teleurstelt door jouw fouten. Je wilt ze juist iets positiefs geven."

Kevin Hofland, Roy Makaay en een balende Danny Buijs

Buijs is trots dat hij in twee jaar tijd meer dan vijftig wedstrijden voor Feyenoord heeft mogen spelen. Ook al heeft het achteraf niet uitgepakt zoals hij van tevoren had gehoopt. De druk die hij zichzelf oplegde, blokkeerde zijn verdere ontwikkeling.

Terugkeer naar De Kuip

"Ik denk dat het wel van grote invloed is geweest op mijn prestaties bij Feyenoord", aldus Buijs. "Maar dat had ik pas door toen ik begin dertig was, een jaartje of zeven, acht geleden."

Inmiddels begint Buijs naam te maken als trainer. Na vier succesvolle jaren bij tweededivisionist Kozakken Boys werd hij in 2018 binnengehaald door FC Groningen, waarmee hij inmiddels een solide positie in de subtop bekleedt. Maar als een mogelijke toekomst bij Feyenoord te sprake komt, toont Buijs zich uiterst terughoudend.

"Het is niet meer zo dat het voor mij echt een droom is die per se uit moet komen. Dat wil niet zeggen dat ik geen ambities heb, want die heb ik absoluut."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl