Tineke den Dulk in de Belgische shorttrack-outfit KBSF

Twee jaar geleden won Tineke den Dulk op de EK shorttrack met het Nederlands aflossingsteam goud, over anderhalve week staat ze bij de WK in Dordrecht op het ijs namens België.

De 23-jarige Den Dulk maakte in 2019 deel uit van de Nederlandse shorttrackselectie. Ze reed enkele wereldbekerwedstrijden en mocht mee naar de Europese kampioenschappen, maar de concurrentie was te groot en ze werd niet meer geselecteerd.

Den Dulk besloot het roer om te gooien en naar het Belgische Hasselt te verhuizen. "De kansen om voor Nederland nog internationale wedstrijden te rijden, waren heel klein voor mij. In België zijn die kansen groter."

De naturalisatieprocedure loopt nog steeds, maar omdat ze inmiddels een jaar in België woont en in die tijd niet aan grote internationale toernooien heeft meegedaan, mag Den Dulk op de WK, die van 5 tot en met 7 maart gehouden worden, onder de Belgische vlag uitkomen.

Geen revanchegevoelens

"Ik ga wel zien waar het schip strandt", keek Den Dulk vooruit naar haar eerste toernooi als Belgische. "Ik heb inmiddels bijna twee jaar niet meer aan een grote wedstrijd meegedaan, dus het zal wennen zijn om überhaupt weer een wedstrijd te rijden."

Revanchegevoelens naar de Nederlandse ploeg heeft Den Dulk niet. "Ik wil natuurlijk altijd winnen, maar niet specifiek van Nederland. Ik wil van iedereen winnen."

STER reclame