Varso Place

Warschau heeft sinds gisteren de hoogste wolkenkrabber van de Europese Unie. De Varso Toren is met 310 meter flink hoger dan de vorige titelhouder: het hoofdkantoor van de Commerzbank in Frankfurt (259 meter).

De mijlpaal werd bereikt nadat bouwvakkers de laatste onderdelen van de 80 meter hoge spits aanbrachten. Met een speciale bouwkraan werd de mast naar boven getakeld. Begin 2022 moet de wolkenkrabber klaar zijn.

De toren is onderdeel van een groot kantoorcomplex dat rond het station van de Poolse hoofdstad wordt opgetrokken. De totale vloeroppervlakte bedraagt 145.000 vierkante meter. Op de 49e en 53e verdiepingen worden uitkijkpunten gebouwd.

Dat moet er zo uit gaan zien:

De Varso Toren is niet het hoogste gebouw van het Europees continent. Dat is het Lakhta Center in Sint-Petersburg (462 meter), het hoofdkantoor van energiereus Gazprom. Ook in Moskou staan meerdere wolkenkrabbers die hoger zijn.

De Poolse toren torent wel enkele centimeters uit boven het hoogste gebouw van het Verenigd Koninkrijk: The Shard in Londen. De hoogste wolkenkrabbers van Nederland staan in Rotterdam, met de Maastoren van 177 meter als nummer 1. Wel wordt er nog gewerkt aan het project De Zalmhaven, dat drie woontorens telt. Een van die torens wordt 215 meter hoog.

Cultuurpaleis

Volgens het verantwoordelijke architectenbureau wordt het stadsdeel Wola, waar de toren wordt gebouwd, "niet langer vergeten" door de komst van de blikvanger. Buurtbewoners klagen echter dat hun uitzicht wordt verpest door het bouwwerk.

De skyline van Warschau heeft sinds de val van de muur een transformatie doorgemaakt. Tot voor kort was het stalinistische Paleis van Cultuur en Wetenschap het hoogste gebouw van de stad. Hoewel het stenen bouwwerk een monumentstatus heeft, pleiten prominente politici voor de afbraak van wat zij een symbool van de Sovjetoverheersing noemen. Onder meer huidig premier Morawiecki steunt dat idee.

Zo ziet de skyline van Warschau er nu uit, met links de Varso Toren en rechts het Cultuurpaleis:

AFP

STER reclame