Clarence Seedorf
NOS Voetbal

Seedorf beklaagt zich: 'Zwarte trainers krijgen geen kans in het voetbal'

Oud-international Clarence Seedorf krijgt weinig tot geen aanbiedingen om trainer te worden bij een voetbalclub. En dat komt door zijn donkere huidskleur, zegt hij in de Italiaanse krant Gazzetta dello Sport. "Er zijn geen gelijke kansen voor coaches. De cijfers spreken voor zich: nergens zie je zwarte mensen in de hoogste posities in het voetbal", aldus de 44-jarige Seedorf.

Naast zichzelf noemt de oud-speler van onder andere Ajax, Real Madrid, Internazionale en AC Milan de voormalige topvoetballers Patrick Vieira en Thierry Henry die volgens hem evenmin de kans krijgen bij een Europese topclub om zich te manifesteren en hun heil in Amerika en Canada hebben moeten zoeken.

Geen aanbiedingen

Seedorf speelde 87 wedstrijden voor Oranje en voetbalde twaalf jaar in de Serie A, maar noch uit Nederland noch uit Italië kreeg hij aanbiedingen om aan de slag te gaan als oefenmeester. Enige uitzondering vormde AC Milan, waar hij begin 2014 aan het roer kwam te staan. Vijf maanden later mocht hij weer vertrekken, nadat hij de ploeg weliswaar hogerop had weten te krijgen maar Europees voetbal buiten bereik was gebleven.

AC Milan-trainer Clarence Seedorf geeft Mario Balotelli instructies

Daarna is hij nog als trainer actief geweest bij Shenzhen Hiangxue in China en het Spaanse Deportivo La Coruña en was hij bondscoach van Kameroen, maar telkens moest hij voortijdig het veld ruimen. "Ik accepteerde die aanbiedingen om zo mijn waarde te kunnen bewijzen", zegt Seedorf daarover. "Ik moest wel risico's nemen, omdat er niet veel kansen waren. We weten nu ook waarom."

Diversiteit

En dat moet hoognodig veranderen, vindt hij. En hij weet ook hoe dat zou kunnen. "Iedereen, met name degenen die in die positie zijn, moet de verantwoordelijkheid voelen om een prestatiegerichte wereld te creëren. De deuren zouden daarbij voor iedereen open moeten staan, tenminste, als men streeft naar topprestaties. Omdat uit diversiteit de beste resultaten kunnen komen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl