Getty Images
NOS Voetbal

Trainerscarrière Seedorf zit vooralsnog op doodlopende weg

De succesvolste clubvoetballer in de Nederlandse voetbalgeschiedenis slaagt er maar niet in om als trainer zijn naam te vestigen. Dinsdagavond werd Clarence Seedorf ontslagen als bondscoach van Kameroen. Het is al zijn vierde vertrek in vijf jaar tijd.

Zien we Seedorf nog ergens terug op de bank of is het na vier vruchteloze pogingen voorbij? Een terugblik op zijn avonturen.

AC Milan (2014, 22 wedstrijden)

Seedorf heeft zijn trainersdiploma nog niet eens officieel binnen, maar gaat in januari 2014 wel het avontuur aan bij AC Milan als opvolger van Massimiliano Allegri. Een terugkeer bij de club waarmee hij grote successen vierde, zoals het twee keer winnen van de Champions League.

"Clarence, jij moet het proberen", kopte La Gazzetta dello Sport met koeienletters op de voorpagina. "Een intelligent en nobel man. Charismatisch. En zelfs eleganter dan Silvio Berlusconi zelf. Hij heeft zijn liefde voor AC Milan nooit onder stoelen of banken gestoken."

AFP
Káká en Mario Balotelli met AC Milan-trainer Clarence Seedorf in maart 2014

"AC Milan is een ingeslapen club. Seedorf is de juiste man om de club een schop onder z'n kont te geven", jubelde La Stampa. Twijfels waren er ook, onder fans en bij de buitenwacht. Het trefwoord: ervaring.

Want Seedorf maakt, na onder meer stages bij Almere City en SV Argon, een sprong in het diepe bij de Italiaanse grootmacht. Vijf maanden later is het huwelijk met AC Milan voorbij, nadat Europees voetbal wordt misgelopen.

Onder Seedorf stijgt AC Milan van de elfde naar de achtste plaats en wordt de stadsderby tegen Internazionale met 1-0 gewonnen. Statistisch gezien doet de ex-international het niet eens zo slecht, maar het geduld van de familie Berlusconi is op.

Shenzhen FC (2016, 13 wedstrijden)

Na een afwezigheid van ruim twee jaar pakt Seedorf de handschoen weer op. En opnieuw verrast hij met zijn keuze. Het Chinese Shenzhen FC, uitkomend op het tweede niveau, weet Seedorf te verleiden.

Maar in Azië vallen de resultaten tegen. Het ambitieuze Shenzhen FC eindigt het seizoen als negende, terwijl Seedorf instapt op het moment dat de Chinezen zevende staan.

De gepokt en gemazelde Sven-Göran Eriksson neemt vervolgens het stokje van Seedorf over.

Deportivo La Coruña (2018, 16 wedstrijden)

Na opnieuw een onderbreking, nu van ruim een jaar, duikt Seedorf op in Spanje. Hij moet het tegen degradatie strijdende Deportivo La Coruña van nieuwe impulsen voorzien.

EPA
Clarence Seedorf met Deportivo-president Tino Fernandez

"Ik ben dankbaar dat ik een kans krijg en dat de club gelooft in coaches van een nieuwe generatie", zegt hij bij aankomst in Galicië.

In zestien wedstrijden weet Seedorf zijn ploeg slechts naar twee overwinningen te leiden. Deportivo La Coruña eindigt als achttiende in de Primera Division en degradeert.

De missie van Seedorf is mislukt, zijn aflopende contract wordt niet verlengd. Toch is er respect. "Het was een genoegen samen te werken met een professional van zijn niveau, die de vaardigheden had om een team op het hoogste niveau te leiden", aldus voorzitter Tino Fernandez.

Kameroen (2018, 10 wedstrijden)

Dat respect is er in Kameroen uiteindelijk niet. "De uitschakeling op de Afrika Cup was te danken aan de onbekwaamheid van de trainer", briest Narcisse Mouelle Kombi.

De minister van Sport fileert Seedorf op de nationale televisie, waarschijnlijk ook om zijn eigen hachje te redden.

Hoe dan ook, Seedorf strandt opnieuw voortijdig waardoor zijn trainersloopbaan zich vooralsnog op een doodlopende weg bevindt. De vraag is of hij nog ergens instapt of dat hij geruisloos van het toneel verdwijnt.

AFP
Clarence Seedorf en Patrick Kluivert

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl