Trainer Schmidt speelt tegen Vitesse met vuur, maar ziet PSV in slotfase wel winnen

Bekijk de samenvatting van PSV - Vitesse

PSV heeft zondagavond met pijn en moeite de winst gegrepen tegen Vitesse. De Eindhovenaren speelden mede door vele wisselingen en een ander systeem een onthutsend zwakke eerste helft, maar stelden dankzij de invallers orde op zaken in de tweede helft: 3-1.

Trainer Roger Schmidt gooide, niet voor de eerste keer, het roer helemaal om bij PSV en liet 'zekerheidjes' Donyell Malen, Mario Götze, Philipp Max, Jordan Teze en Ryan Thomas op de bank, al dan niet met het oog op de Europa League-return tegen Olympiakos van komende donderdag.

De wisselingen resulteerden onder meer in de eerste basisplaats van het seizoen voor Érick Gutiérrez. Ook mocht Nick Viergever beginnen. Ook tactisch had Schmidt het anders neergezet door de veel bekritiseerde Pablo Rosario als een soort libero te laten fungeren.

Omzettingen werken averechts

Maar alle omzettingen werkten voor rust averechts. PSV was zoekende en bleek niet vertrouwd met het aangepaste systeem. Vitesse speelde daarentegen fris en zette de thuisploeg af en toe met de rug tegen de muur.

Na vier minuten schoot Armando Broja de Arnhemmers na een mooie aanval al op voorsprong na goed terugleggen van Eli Dasa.

Armando Broja viert met Eli Dasa zijn 0-1 voor Vitesse

PSV kwam daarna iets beter in de wedstrijd. Eran Zahavi en Vertessen waren gevaarlijk, maar beiden vonden doelman Remko Pasveer op hun pad.

Vitesse verzuimt PSV nieuwe klap te geven

Het was echter vooral Vitesse dat verzuimde om de 0-2 te maken. Eerst miste Broja voor open doel, waar dom balverlies van Rosario aan vooraf ging, door de bal op te paal te schieten.

Daarna was het opnieuw Broja die na een counter een strafschop leek te krijgen na een overtreding van Gutiérrez, maar de VAR zag er alleen een vrije trap in. Vitesse was daarna tot drie keer toe dicht bij een treffer, maar PSV-doelman Yvon Mvogo hield wonderwel zijn doel schoon.

Ander gezicht

In de tweede helft toonde PSV een ander gezicht, vooral door de positieve invalbeurten van Malen en Max, en later ook Thomas en Götze. Bovendien speelden de Eindhovenaren weer met hun vertrouwde 4-2-2-2-systeem.

Vitesse kwam nog nauwelijks in het stuk voor en betaalde de prijs door niet meer goals voor rust te hebben gescoord. Malen schoot na 66 minuten de gelijkmaker binnen na een combinatie met Götze en Thomas. Het betekende zijn vijftigste officiële treffer in dienst van PSV.

Donyell Malen wordt gefeliciteerd met de gelijkmaker

PSV ging daarna driftig op zoek naar de winst, waarbij Zahavi en Malen eerst nog opgelegde kansen misten (opnieuw goede reddingen Pasveer). Pas in de 86ste minuut zorgde Götze met een intikker, na voorbereidend werk van Malen, voor de bevrijdende 2-1.

De Duitser kreeg twee minuten later de 3-1 op een presenteerblaadje van Thomas, nadat de Nieuw-Zeelander door een fraai hakje van Zahavi de diepte in was gestuurd.