VVD-leider Rutte bij een videogesprek voor zijn partij
NOS NieuwsAangepast

VVD-leider Rutte roept partijen op in verkiezingsstrijd geen beloften te doen

VVD-leider Rutte doet een oproep aan andere politieke partijen om in de campagne voor de Tweede Kamerverkiezingen vooral "verbinding" te zoeken en verschillen niet uit te vergroten. Vanwege de coronacrisis is het ook niet realistisch om beloften te doen, schrijft Rutte in een vandaag gepubliceerde brief onder de titel 'Samen naar de eindstreep. En verder'.

Over ruim drie weken zijn de verkiezingen en in de aanloop ernaartoe worden verschillen uitvergroot, aldus de leider van de grootste partij. "We moeten juist verbinding zoeken, want alleen samen komen we uit deze crisis."

Rutte doet in zijn brief overigens wel enkele beloften. Zo wil hij niet meer bezuinigen en gaat het eigen risico niet omhoog, wat overigens ook in het verkiezingsprogramma van de VVD staat.

Het is een en al verbinding en handreikingen aan allerlei groepen in de samenleving, een heel andere toon dan in eerdere brieven.

Politiek verslaggever Lars Geerts

Rutte benadrukt dat na de verkiezingen waarschijnlijk een brede coalitie van partijen een nieuw kabinet zal vormen. "De komende weken staan alle lijsttrekkers tegenover elkaar in televisiedebatten en hebben politici soms felle kritiek op elkaar", staat in de brief. "Maar we kunnen alleen iets bereiken door met alle redelijke partijen samen te werken."

Hij heeft al een gedachte over de drie belangrijkste onderwerpen waar de partijen in een "brede coalitie" verder mee kunnen gaan. Het gaat om het zorgen voor werk en het bevorderen van economische groei.

Verder wil Rutte dat de zorg wordt versterkt om beter voorbereid te zijn op een volgende gezondheidscrisis. En als derde moet er een sterke overheid komen. "Met een menselijk gezicht én de kracht om mensen te beschermen."

Hij verwijst bij dat laatste punt naar de toeslagenaffaire, die duizenden ouders in financiële en sociaaleconomische problemen stortte. "Dus in de sociale zekerheid moeten we iemand niet meer automatisch als fraudeur zien, als die per ongeluk een keer een formulier verkeerd heeft ingevuld."

Hij erkent dat veel partijen niet over alles hetzelfde denken. "De een wil iets meer geld naar dit onderwerp en de ander weer naar die maatregel", schrijft Rutte. "Daar komen we samen uit. Want uiteindelijk willen we allemaal het land vooruithelpen."

Andere toon dan in eerdere brieven

Politiek verslaggever Lars Geerts benadrukt dat een brief toebehoort aan "het standaardrepertoire" van de VVD en Rutte bij verkiezingen. Maar de toon is volgens hem dit keer wel heel anders. "In de aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen schreef Rutte eind 2019 nog over het breekbare vaasje dat Nederland is. En in de campagne van 2017 was er een scherpe toon richting aso's in de samenleving en mensen die naar naar ons land komen om onze vrijheid te misbruiken. Nu is het een en al verbinding en handreikingen aan allerlei groepen in de samenleving."

Geerts valt ook op dat de VVD in de brief nauwelijks terug te vinden is. "Het is een persoonlijkheidscampagne rond Rutte. De VVD zet vol in de persoonlijke populariteit van Rutte. Dat zie je ook bijvoorbeeld aan de campagneposters, waar de VVD vorige keren nog geen beeltenis van de premier had maar vooral slogans, prijkt nu overal zijn foto. In de brief heeft hij het ook vaak over 'ik'; de partij lijkt alleen nog een vehikel voor het premierschap van Rutte."

De VVD plaatst vandaag in een aantal kranten een grote advertentie met dezelfde boodschap als in Ruttes brief.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl