NOS Sport

Succescoach Cox keert toch terug in het tophockey: 'Ik miste de adrenaline'

Cox keert terug en tekent twee jaar bij Amsterdam: 'Ik miste de adrenaline'

Hockeycoach Alexander Cox wordt volgend seizoen de nieuwe hoofdcoach van de mannen van Amsterdam. Hij is de opvolger van Santi Freixa, die onlangs te horen kreeg dat zijn contract niet verlengd zal worden. De 43-jarige Cox heeft voor twee seizoenen getekend.

De terugkeer van Cox in het tophockey is opmerkelijk. Een jaar geleden liet de trainer nog weten genoeg te hebben van het tophockey en zich te willen richten op zijn maatschappelijke carrière. In zijn acht jaar als hoofdcoach van Kampong won Cox nagenoeg alles wat er te winnen is in het hockey.

"De gedachte om helemaal iets anders te gaan doen, leeft al twee, drie jaar bij me. Ik voel dat dit het juiste moment is om mijn leven te veranderen", zei de trainer van Kampong destijds. "Ik wil niet meer worden geleefd door het ritme van het tophockey en ga kijken welke deuren hierdoor voor me opengaan."

Toen Amsterdam hem benaderde, kwam Cox tot het inzicht dat zijn liefde voor het hockey en ambities nog onverminderd groot zijn. "Het is een traditionele club met een geweldige historie. Het is bekend dat het niet honderd procent loopt op dit moment en ik kan daar een rol in spelen om ervoor te zorgen dat het wel goed gaat lopen. Dat is voor mij een mooie uitdaging", aldus de nieuwe trainer.

'Schroom niet voor harde keuzes'

Amsterdam staat in de hoofdklasse momenteel op de zevende plaats, net als vorig seizoen toen vanwege de coronacrisis de competitie voortijdig moest worden afgebroken. Freixa kreeg bij zijn aanstelling in 2019 de opdracht mee om het elftal te verjongen en tegelijkertijd mee te draaien in de top van de hoofdklasse. Dat eerste lukte, dat laatste niet.

Aan Cox de taak dat wél voor elkaar te krijgen. "Mijn belangrijkste opdracht is om dat traject weer vorm te geven. Het inpassen van jonge spelers, kansen geven aan talent", stelt de trainer. "Als er harde keuzes gemaakt moeten worden, zal ik daar niet voor schromen. Maar ik moet eerst goed weten welke keuzes ik wil maken."

Bekijk hieronder het interview met Alexander Cox vorig jaar.

Cox stopt na dit seizoen als coach: 'Genoeg van tophockey'

Met Cox haalt de Amsterdamse club een succescoach binnen. Acht seizoenen lang stond hij aan het roer bij de mannen van Kampong, de club die hij na 32 jaar weer aan prijzen hielp. In 2012 begon zijn missie in Utrecht, vier jaar later pakte hij met de Euro Hockey League-zege de eerste hoofdprijs voor de club.

In de jaren daarna voegde Cox nog twee landstitels (2017 en 2018) toe aan de palmares van Kampong. Zijn successen in Utrecht leverden hem tevens een aanstelling op als bondscoach van Ierland, een functie die hij combineerde met het trainerschap van Kampong. Het avontuur met de Ieren verliep minder voorspoedig: tijdens het EK degradeerde het land uit de A-poule.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl