NOS Sport

Hockeycoach Cox neemt opvallend besluit: 'Het is tijd om te stoppen'

Cox stopt na dit seizoen als coach: 'Genoeg van tophockey'

Alexander Cox stopt na dit seizoen als coach in het tophockey. Zijn contract bij Kampong, dat loopt tot de zomer van 2021, dient hij niet uit. Cox wil zich maatschappelijk verbreden.

"Ik wil niet meer worden geleefd door het ritme van het tophockey en kijken welke deuren hierdoor voor me opengaan", zegt de 42-jarige trainer, die gaat onderzoeken op welke manier hij een eigen onderneming kan starten.

Cox: "Er gaan nu al deuren voor me open, maar wat ik precies wil gaan doen, is nog niet helemaal duidelijk. Het liefst werk ik zelfstandig, want ik zie mezelf niet op kantoor zitten van negen tot vijf. Sport blijft aantrekkelijk, maar dit geeft al veel energie."

Opmerkelijk besluit

Het is een opmerkelijk besluit. Cox gold jarenlang als een van de meest gedreven, ambitieuze hockeycoaches van Nederland. Hij was assistent-bondscoach bij de Nederlandse vrouwen tijdens het zilveren WK van 2010, de gouden Olympische Spelen van 2012 en het gewonnen WK in 2014.

Bij de Olympische Spelen in 2016 was Cox bij de Nederlandse mannen assistent van bondscoach Max Caldas. Na de uiterst teleurstellende vierde plaats in Rio de Janeiro moest Cox plaatsmaken.

Pro Shots
Alexander Cox (l) en Max Caldas tijdens het WK hockey in 2014

Vorig jaar was Cox bondscoach van Ierland. Dat was geen succes. Hij degradeerde tijdens het EK in Antwerpen met Ierland onverwachts uit de A-poule, en vertrok.

Bij Kampong was Cox sinds 2012 wel een succescoach. Met de EHL-zege pakte hij in 2016 de eerste hoofdprijs voor de club uit Utrecht sinds drie decennia. In 2017 en 2018 voegde Cox daar met Kampong twee landstitels aan toe. Vorig seizoen moest Kampong in de finale de eer laten aan Bloemendaal.

Cox zegt dat de behoefte is verminderd om dagelijks te streven naar nieuwe prijzen. "Ik ben heel gepassioneerd, wil altijd mijn kiezen en klauwen ergens in zetten als ik ergens mee bezig ben. Maar, de gedachte om helemaal iets anders te gaan doen, leeft al twee, drie jaar bij me. Ik voel dat dit het juiste moment is om mijn leven te veranderen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl