NOS Sport

Ierse hockeyers hebben er wat voor over om mee te doen met grote jongens

Cox: 'Voor Ierland is het bijzonder dat het überhaupt al op een EK mag spelen'

Wat doet Alexander Cox in Ierland? En hebben de Nederlands hockeymannen op de EK straks te vrezen van de talentvolle coach, die ook Kampong transformeerde tot een ware vechtmachine?

Het was voor velen een verrassing dat Alexander Cox, de ambitieuze assistent bij de Oranje-vrouwen en later coach van Jong Oranje, ruim een jaar geleden aan de slag ging bij het bescheiden hockeyland. Natuurlijk is er wel een link te leggen via assistent Kai de Jager en keeper David Harte, die hij beiden ook van Kampong kent.

Cox combineert zijn functie als bondscoach van Ierland met die van clubtrainer bij Kampong. De overeenkomst? De mentaliteit bij de spelers.

Zelf bijdragen aan vliegtickets

Waar hij Kampong na 32 jaar weer kampioen van Nederland maakte, wil hij de gretige Ieren ook iets moois nalaten. En dat ze graag willen, bewijzen ze ook buiten het veld. Door bijvoorbeeld zelf bij te dragen aan vliegtickets. Voor een zeldzaam olympisch avontuur in Rio werd zelfs 225.000 euro via crowdfunding bijeengebracht.

Groepswedstrijden Nederland (m/v)

17-08 15.45 uur Nederland-Ierland (m) NPO 1, NOS.nl en NOS-app
17-08 20.30 uur Nederland-België (v) NPO 3, NOS.nl en NOS-app
18-08 20.30 uur Nederland-Duitsland (m) NPO 3, NOS.nl en NOS-app
19-08 18.00 uur Nederland-Spanje (v) NPO 2, NOS.nl en NOS-app
20-08 18.00 uur Nederland-Schotland (m) NPO 2, NOS.nl en NOS-app
21-08 18.00 uur Nederland-Rusland (v) NPO 2, NOS.nl en NOS-app

"Voor ons is het bijzonder dat we überhaupt op een EK spelen", zegt Cox in aanloop naar het treffen met Oranje. Na drie eerdere oefennederlagen is hij reëel. "Als wij een heel goede dag hebben en Nederland een mindere, dan is er een kans. Wij zullen het van andere middelen moeten hebben."

Cox wil vooral dat Ierland zich deze EK handhaaft tussen de grote landen. Daarvoor moet het bij de beste zes eindigen, zoals ook de laatste vier edities lukte. "Grootste doelstelling is voor ons om in de A-poule te blijven. Dit is een mooi podium voor Ierland."

Alexander Cox (rechts) met zijn assistent Kai de Jager

De kansen op succes tegen Oranje zijn aanzienlijk minder door het ontbreken van Harte, volgens Cox een keeper van absolute wereldklasse.

"Dat is een aderlating. Helaas is dat een keuze die we hebben moeten maken. De kwalificatie voor Tokio, daar willen we hem graag fit hebben. Hij heeft wat irritatie aan de knie. Dit toernooi komt eigenlijk twee weken te vroeg voor hem."

Vrouwen

De Nederlandse vrouwen treffen vandaag gastland België, dat tijdens de vorige EK nog in de finale werd verslagen. Bondscoach Alyson Annan denkt echter dat haar ploeg het meest te vrezen heeft van Duitsland en Engeland in de strijd om de Europese titel en het daaraan gekoppelde olympisch ticket.

Annan: 'Een olympisch ticket houdt iedereen sowieso scherp'

"Alles is in orde en iedereen is oké", is ze kort en bondig over de vorm van Oranje. "En de sfeer binnen de ploeg is goed."

Opvallend is dat Nederland op trainingskamp is geweest in Japan, terwijl deelname aan de Spelen in Tokio nog niet zeker is. "We zijn al naar het veld gegaan en daar was al een beetje kippenvel te bespeuren bij de groep. En ook meteen het besef wat ons te doen staat deze week."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl