Jesse Koopman ANP

De Nederlandse waterpoloërs hebben op het olympisch kwalificatietoernooi de laatste groepswedstrijd tegen Rusland nipt verloren: 10-11. Oranje eindigt daardoor als vierde in de groep en is nu in de kwartfinales veroordeeld tot een treffen met het ijzersterke Montenegro.

De ploeg van coach Harry van der Meer kende een prima start. Defensief was alles in orde en in de aanval maakte de keeper van de opponent geen beste indruk.

Toen de Russische vedette Konstantin Charkov bij 3-3 rood kreeg, leek een stunt in de maak. Rusland maakte vervolgens drie treffers op rij, maar Nederland bleef vechten en kwam met sterk spel in het vierde kwart zelfs met 9-8 voor. In de slotfase ging het echter alsnog net mis: 10-11.

Stand groep B

Land Gespeeld Punten
1. Rusland 5 9
2. Kroatië 4 6
3. Frankrijk 5 5
4. Nederland 5 5
5. Roemenië 5 3
6. Duitsland 4 0

Nederland moet Frankrijk boven zich dulden, omdat de Fransen een nét iets gunstigere uitslag neer hadden gezet tegen de groepswinnaar Rusland (zij verloren met 12-13 maar scoorden vaker).

Loodzwaar vervolg

In de kwartfinales wacht vrijdag een loodzware tegenstander: de nummer 1 uit groep A, Montenegro. "We moeten de wedstrijd van ons leven spelen", weet bondscoach Harry van der Meer. "Dat we tegen Rusland zo spelen, betekent dat we goed bezig zijn. Het geeft vertrouwen."

STER reclame