Zinderende slotfase van waterpoloërs tegen Frankrijk: 11-11

Nederland heeft zich op miraculeuze wijze terug geknokt in de groepswedstrijd tegen Frankrijk op het olympisch kwalificatietoernooi: 11-11. Daardoor zijn de waterpoloërs zeker van de volgende ronde en houden de mannen goede kans op kwalificatie voor de Olympische Spelen.

In de eerste drie periodes liep Nederland achter de feiten aan. Het team leek vermoeid, een dag na de zwaarbevochten zege tegen Roemenië. "We creëerden de manmeersituaties wel, maar we maakten de kansen niet af", zag bondscoach Harry van der Meer vanaf de kant.

Belangrijke treffer

In de derde periode probeerde Nederland terug te knokken na een 2-5 tussenstand. Toen Robin Lindhout op 4-8 een belangrijke treffer maakte, kwam er ook weer hoop binnen de ploeg. Die verdween even toen Eelco Wagenaar weer moest vissen tegen het einde van de derde periode, waardoor het gat weer op vier gebracht was (5-9).

Toch bleef Oranje strijdbaar. In de vierde periode, met nog vijf minuten speeltijd op de klok, werd een versnelling ingezet en maakte Nederland twee goals binnen een halve minuut. De 7-9 van Guus van IJperen was belangrijk.

Kort daarop benutte Jorn Muller een manmeersituatie en toen was het verschil nog maar één. Met nog tweeënhalve minuut voor de boeg haalde Muller nogmaals uit van flinke afstand en ook die poging zeilde binnen: 9-9. Vier treffers op rij.

Frankrijk kwam nog twee keer op voorsprong, maar na een zinderende slotfase stond er toch een remise op het bord dankzij een treffer van Muller met nog twee tellen op de klok: 11-11.

Scoreverloop

Nederland Frankrijk
Eerste periode 2 3
Tweede periode 2 5
Derde periode 5 9
Vierde periode 11 11

"We vochten als een team in de laatste periode", blikte Jorn Muller, de man van de wedstrijd, na afloop terug. "We hadden er geloof in, tot de laatste seconde. Waar het aan lag in de eerste drie periodes? Weet ik niet, moeten we analyseren. We bleven een beetje in de vermoeidheid hangen misschien. Maar we bleven doorbeuken en we maakten onze kansen af."

Nederland is nu zeker van de kwartfinales. "Morgen tegen Rusland. Ik weet niet of een eventuele zege invloed heeft op onze positie. Als we nog een plekje omhoog kunnen, is dat mooi meegenomen. Tweede zou mooi zijn."

Er zijn in Rotterdam drie tickets voor Tokio te verdelen. De beste vier landen in beide groepen plaatsen zich voor de kwartfinales. Mocht Nederland donderdag winnen van Rusland, dan eindigt het als tweede in de groep en ontloopt Oranje waarschijnlijk sterke landen als Montenegro en Griekenland.

Stand Groep B

Land Gespeeld Punten
1. Rusland 4 7
2. Kroatië 4 6
3. Nederland 4 5
4. Roemenië 4 3
5. Frankrijk 4 3
6. Duitsland 4 0

STER reclame